Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 23 aug 2010 - Anul XV, nr. 197 (4488)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Deblocarea a mii de posturi din Sănătate, respinsă de decidenţii din Executiv

Luni, 23 August 2010 (15:50:08)

Problema deblocării a mii de posturi în sistemul sanitar în varianta propusă de ministrul Sănătăţii este respinsă de factorii decidenţi ai Executivului, au declarat, luni agenţiei MEDIAFAX, surse din cadrul coaliţiei de guvernământ.

"A fost o discuţie foarte aprinsă în coaliţie. Ministrul Sănătăţii a cerut deblocarea a mii de posturi, dar acest lucru a fost respins categoric de premier, dar şi de ministrul Finanţelor", au precizat sursele citate.

În aceeaşi şedinţă, Cseke Attila a cerut şi majorarea salariilor medicilor prin noua lege a salarizării, dar acest subiect nu a fost abordat în maniera radicală în care a fost discuţia privind deblocarea posturilor, au mai spus sursele citate.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut în şedinţa de Guvern din 18 august deblocarea de urgenţă a posturilor din sistem care trebuie ocupate imediat. El spunea atunci că o decizie în acest sens ar putea fi luată de Executiv în următoarea şedinţă.

"Nu cred că vor putea fi deblocate toate posturile, dar măcar cele care trebuie urgent ocupate", precizat ministrul Sănătăţii.

Premierul Emil Boc declara, sâmbătă, că în luna septembrie se va face o analiză cu privire la posturile care pot fi deblocate în sistemul sanitar şi la numărul acestora, menţionând că este vorba şi despre posturi din justiţie, administraţie şi învăţământ superior.

Propunerea ministrului Sănătăţii de deblocare a posturilor a fost făcută în urma incendiului care a avut loc în 16 august, la Secţia de Terapie Nou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti, în urma căruia cinci bebeluşi au murit şi şase sunt răniţi grav.

Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) declara că la Secţia de Terapie Intensivă ar trebui să existe, potrivit normativului de personal, şapte asistente şi doi medici, la Maternitatea Giuleşti fiind o singură asistentă, în loc de patru cât era necesar.

Marius Savu a spus că una dintre problemele sistemului de sănătate este legată de lipsa de personal, acest lucru fiind resimţit şi la Maternitatea Giuleşti. El a subliniat însă că noi angajări ar putea fi făcute numai după ce autorităţile vor debloca posturile.

Savu preciza că deblocarea posturilor din sănătate este un pas important, pentru că, indiferent de numărul şi calitatea aparatelor, în spatele lor trebuie să fie oameni, iar în terapie intensivă să nu mai fie niciun moment fără personal medico-sanitar.

El preciza că incubatoarele în care erau bebeluşii de la Maternitatea Giuleşti au sistem de averizare ca şi instalaţiile de fum, dar în spatele lor trebuiau să fie oameni.

"Vom pune şi avertizoare de fum. Incubatoarele în care erau bebeluşii aveau astfel de averizoare Din păcate nu aveam oameni. Aşa că indiferent câte aparate vom avea şi cât de sofisticate vor fi în spatele lor trebuie să existe oameni", adăuga Marius Savu.

Şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că lipsa personalului în spitale este o realitate. El a precizat că problema găsită în toate spitalele municipalităţii în care au fost făcute până în prezent controale vizează deficitul de personal, în şapte unităţi 365 de locuri fiind neocupate.

Cinci bebeluşi, doi băieţi şi trei fete, au murit şi alţi şase sunt răniţi grav în urma incendiului care a avut loc în 16 august, la Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti din Capitală.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a declanşat o anchetă sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare. Unitatea sanitară a fost închisă până la finalizarea anchetei.

Posturile în sănătate au fost blocate din 1 ianuarie 2009, iar de atunci numărul angajaţilor a scăzut continuu, mulţi dintre aceştia solicitând ieşirea din sistem. Managerii spitalelor au atras atenţia în repetate rânduri asupra faptului că, din cauza blocării posturilor, o asistentă medicală trebuie să se ocupe de mulţi copii şi nu poate face faţă solicitărilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deblocarea a mii de posturi din Sănătate, respinsă de decidenţii din Executiv.
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deblocarea a mii de posturi din Sănătate, respinsă de decidenţii din Executiv0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei