Legea salarizării va fi modificată complet şi nu se va mai ţine cont de salariile de referinţă din 2009, ci de cele diminuate din 2010, iar anual va fi dată o lege specială care va stabili nivelul salarial, la salariile de anul trecut putându-se reveni în cel puţin patru ani, spun sindicaliştii.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitri Costin, a declarat, vineri, la finalul discuţiilor cu premierul, care au avut loc la Palatul Victoria, că Legea 330 "va deveni istorie, în septembrie va fi înlocuită".
Costin a menţionat că salariile de referinţă din această nouă lege a salarizării nu vor mai fi cele din 2009, ci acualele salarii, adică cele diminuate cu 25 la sută.
Liderul BNS a mai spus că premierul a discutat cu sindicaliştii despre posibile majorări salariale cu 10-15 la sută, în 2011, mai mult pentru cei cu venituri mici, precizând că, în prezent, o treime din populaţia activă, respectiv 1,5 milioane de angajaţi, primeşte salariul minim pe economie.
Costin a subliniat faptul că în fiecare an va fi dată o lege specială care va stabili nivelul de salarizare, ţinându-se totodată cont de Legea bugetului din anul respectiv.
Potrivit lui Costin, în condiţiile în care Legea salarizării va fi modificată total şi va fi completată anual de o lege specială, se prelungeşte perioada până când fiecare salariat din România va beneficia de această Lege a salarizării, ajungându-se la 15-20 de ani.
Liderul BNS consideră că în cel puţin patru ani se va reveni la salariile din 2009.
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus că în noua lege a salarizării se va reveni la raportul de 1 la 15 între salariul minim şi maxim din sistemul bugetar.
În ceea ce priveşte salariul minim garantat, respectiv punctul unu din grilă, premierul a propus valoarea de 640 de lei, sindicaliştii cerând însă un minim de 700 de lei, a adăugat Hossu.
"Potrivit prognozelor, salariul minim garantat la nivelul economiei ar trebui să fie 860 de lei, în 2011. Ştim că acest lucru nu este posibil, dar cerem măcar un minim de 700-750 de lei, iar premierul a promis că va analiza această solicitare", a mai declarat Hossu.
Liderul "Cartel Alfa" a adăugat că această "modificare completă" a Legii salarizării unitare implică o nouă trecere prin Parlament sau o nouă asumare din partea premierului.
Sindicaliştii au spus că luni vor primi din partea Guvernului proiectul noii Legi a salarizării, urmând să aibă loc discuţii între cele două părţi pentru analizarea acestuia.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, joi, la Târgovişte, că se urmăreşte ca salariul minim pe economie să fie unic, în cuantum cuprins între 600 şi 700 de lei, în acest sens existând negocieri cu sindicatele şi cu patronatele.
"În ceea ce priveşte salariul minim pe economie, suntem în negocieri şi cu sindicatele, şi cu patronatele ca să unificăm aşa numitele salarii minime pe economie în sistemul bugetar, care de fapt nu are un salariu minim brut. Acela este minim pe economie, 600 de lei acum, şi are prima treaptă de salarizare 700. Vom face o singură valoare şi o să încercăm să o ducem la peste 600 de lei. Nu vă pot spune acum cifra la care o să ne angajăm. Urmează să continuăm negocierile. Mâine (vineri -n.r.) la ora 12,00, avem o întrunire cu liderii celor cinci confederaţii sindicale la nivel de premier, ministrul Muncii, ministrul de Finanţe pentru a face o discuţie şi pe probleme de salarizare şi pe problema salariului minim pe economie", spunea Mihai Şeitan.
Totodată, ministrul Muncii a mai declarat că salariile bugetarilor vor creşte, anul viitor, cu peste 10 la sută, dar se va renunţa la cel de-al 13-lea salariu şi la primele de vacanţă.
"Legea asumării răspunderii, care a redus cu 25% salariul, este făcută până la sfârşitul anului, urmând ca în 2011, potrivit aceleiaşi legi, să se revină pe creşteri salariale, în funcţie de restructurările bugetare şi de anvelopa financiară a anului următor pentru salarii. Ca atare, creşterea salarială va pleca de la această reducere, vor creşte salariile, dar nu vor creşte la toată lumea cu 25%, ci, în medie, cu ceea ce reuşim să obţinem din restructurarea aceasta şi ţinând cont de această anvelopă", a afirmat Şeitan.
El a spus că, potrivit calculelor făcute la acest moment, dacă nu ar exista reduceri de personal ar fi posibilă o creştere de circa 5% a salariilor în 2011.
"Dacă anul viitor vom restricţiona în continuare al 13-lea salariu şi primele de vacanţă, vom avea încă 5%, deci vom avea 10%, la care vom putea adăuga o creştere datorată reducerii de personal pe care o facem acum. Deci o să fie mult peste 10%. Salariile mici care sunt în jurul salariului minim pe economie sau peste salariul minim vor avea creşteri peste 25%", a susţinut ministrul.