România se află pe locul 39 într-un top al celor mai bune 100 de state, realizat de revista Newsweek, în care este devansată de toate statele din Uniunea Europeană, fiind luaţi în calcul factori precum educaţia, asistenţa medicală, calitatea vieţii, dinamismul economic şi mediul politic.
Statul Cipru, membru al UE, nu a fost inclus în clasament.
Imediat înaintea României s-a plasat Bulgaria, în timp ce pe poziţia 40 se află statul Kuweit.
La realizarea topului, Newsweek a luat în considere factori precum educaţia, asistenţa medicală, calitatea vieţii, dinamismul economic şi mediul politic.
România se află pe locul 49 în privinţa educaţiei, pe 50 în cazul sănătăţii, pe 38 în cel al calităţii vieţii.
În cazul dinamismului economic, România s-a plasat pe locul 56, iar în privinţa mediului politic pe 36.
Analiza sistemului educaţiei include factori cum ar fi studiile internaţionale PISA, eficienţa şi nivelul general de educaţie al populaţiei. România este devansată în acest domeniu de Venezuela, dar şi de Bulgaria, care ocupă locul 42.
Evaluarea sectorului sănătăţii ia în considerare numărul anilor de viaţă fără boli sau dizabilităţi ai unui cetăţean. În acest caz, România este la egalitate cu Oman şi devansată de China. Bulgaria se află şi în această privinţă pe locul 42.
La analiza calităţii vieţii au fost evaluate egalitatea între sexe, ponderea populaţiei sărace, distribuţia averilor, rata de suicid, calitatea mediului şi ponderea populaţiei active. Şi în acest caz România, aflată pe locul 38, a fost devansată cu un loc de Bulgaria.
Dinamismul economic a fost evaluat în funcţie de creşterea PIB, ponderea serviciilor şi producţiei industriale în PIB, inovaţiile, accesul pe piaţă al companiilor noi şi mărimea pieţei bursiere. Bulgaria s-a plasat cu două poziţii înaintea României, respectiv pe locul 54.
Calitatea mediului politic a fost măsurată prin compararea libertăţii democratice, proporţia de cetăţeni implicaţi în alegeri şi stabilitatea politică. România a devansat în această privinţă Bulgaria, care ocupă locul 38.
Clasamentul realizat de revista americană este condus de Finlanda, urmată de Elveţia şi Suedia. Statele Unite s-au plasat pe poziţia 11. La sfârşitul topului se află statele africane Burkina Faso, Nigeria şi Camerun.
Dintre statele europene care s-au plasat în urma României se numără Ucraina (locul 49), Rusia (locul 51), Turcia (locul 52) şi Albania (locul 57).