România ocupă primul loc în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de creşterea preţurilor de consum din iulie, de 7,1%, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, după ce în iunie s-a plasat pe locul trei, la nivelul blocului comunitar rata anuală medie a inflaţiei fiind de 2,1%, potrivit Eurostat.
În luna iunie, rata anuală a inflaţiei din România a fost de 4,3%, iar cea medie din UE de 1,9%.
Dintre cele 26 de state comunitare prezente în raportul Eurostat (lipseşte Marea Britanie), preţurile de consum au scăzut în iulie doar în Irlanda (1,2%) şi Letonia (0,7%), celelalte ţări consemnând evoluţii pozitive. Cele mai mari rate ale inflaţiei se observă, excluzând România, la Grecia (5,5%) şi Ungaria (3,6%).
Comparativ cu luna iunie, inflaţia anuală a urcat în 19 ţări membre ale UE, a rămas la acelaşi nivel într-un singur stat (Finlanda) şi a scăzut în şase.
România se plasează, de asemenea, pe primul loc în UE după avansul lunar al preţurilor de consum, de 2,6%, pe poziţiile următoare situându-se Malta (0,6%) şi Bulgaria (0,5%). Indicatorul a fost negativ în 15 state, pozitiv în nouă şi zero în Lituania şi Ungaria.
La nivelul UE, preţurile s-au redus, în ritm lunar, cu 0,2%. În zona euro, regiune care reuneşte cele mai mari economii europene, inflaţia anuală s-a plasat la 1,7%, iar cea lunară la -0,3%.
Datele referitoare la UE şi zona euro sunt privizorii, menţionează Eurostat.