Municipiul Botoşani şi alte cincisprezece localităţi din judeţ nu sunt alimentate cu apă potabilă pentru că se fac lucrări la acumularea de apă de la Bucecea, în condiţiile în care în zonă temperatura aerului era, vineri la prânz, de 38 de grade Celsius, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit operatorului de apă, S.C. Apa Grup S.A Botoşani, oprirea apei a fost solicitată de Administraţia Naţională Apele Române- Direcţia Apelor Siret, care intenţionează să golească acumularea de la Bucecea, să verifice şi să repare echipamentele de la baraj.
Profitând de golirea lacului de acumulare de la Bucecea, reprezentanţii operatorului de apă vor face acţiuni de curăţire şi dezinfecţie, precum şi de punere în funcţiune a unor echipamente noi, toate ducând la îmbunătăţirea calităţii apei furnizate.
Acţiunea operatorului de apă a fost criticată de autorităţile sanitare locale.
Operatorul de apă din judeţ apreciază că până sâmbătă la prânz situaţia va reveni la normal şi se va relua furnizarea apei potabile în judeţ.
"Sperăm ca până mâine (sâmbătă-n.r.) ,la ora 12.00, apa să fie furnizată la toată lumea. Noi am fi dat drumul mai devreme la apă spre tratare, dar nu am putut din cauza mâlului din barajul de la Bucecea, care avea o grosime de 6-7 metri, asta şi din cauza inundaţiilor", a spus Maricel Georgescu, directorul societăţii Apa Grup.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, medicul Gheorghe Apetroaie, este de părere că, în condiţii de caniculă, sănătatea cetăţenilor ar putea fi afectată de întreruperea furnizării apei potabile.
"Sunt şocat de faptul că, pe o asemenea perioadă de caniculă, cu cod galben, să îţi poţi permite să faci o asemenea lucrare şi să întrerupi apa. Excluzând faptul că există o stare generalizată de nemulţumire a populaţiei faţă de acest fenomen, există riscul apariţiei unor boli, cum ar fi boala mâinilor murdare, respectiv hepatita. Nu sunt excluse tulburările gastro-intestinale, boala diareică", a precizat Apetroaie.