Guvernul a decis să amâne cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, data încetării transmisiei analogice de televiziune, în banda UHF, decizie justificată prin scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente în perioadă de criză şi asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori
Termenul stabilit de Guvern pentru încetarea transmisiei analogice TV era 1 ianuarie 2012.
Decizia de amânare a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului, printr-o hotărâre care a modificat Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală, aprobată în 2009.
Chiar dacă România a anunţat la nivel european că încetarea transmisiilor analogice de televiziune pe teritoriul ei se va încheia la 1 ianuarie 2012, Ministerul Comunicaţiilor, care a propus modificarea, susţine în actul normativ obţinut de MEDIAFAX că încetarea transmisiilor analogice în banda UHF poate fi amânată după modelul Poloniei şi Bulgariei, care au stabilit să încheie acest proces la jumătatea anului 2015.
Guvernul a decis, în consecinţă, să amâne termenul de încetare a transmisiilor analogice până la data trecerii în totalitate la formatul digital de tip DVB-T, termen care a fost redus totodată cu aproximativ şase luni, de la 17 iunie 2015 la 1 ianuarie 2015.
Prelungirea tranziţiei de la televiziunea analogică la cea digitală este justificată de Executiv prin "scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente într-o perioadă economică dificilă" şi asigurarea unui termen "rezonabil" pentru operatorii economici de a se adapta noilor cerinţe tehnice într-un astfel de context.
"Măsura legislativă propusă este justificată şi proporţională, asigurând un termen rezonabil în care operatorii economici, producători şi vânzători de echipamente tehnologice vizate, să îşi adapteze conduita la noile cerinţe. Avem în vedere că amânarea implementării Strategiei până în 2015 lasă posibilitatea operatorilor economici de a se pregăti pentru noile tehnologii şi, în acelaşi timp, cetăţenii nu sunt obligaţi la cheltuieli suplimentare constând în achiziţionarea de noi echipamente tehnologice în această perioadă economică dificilă", se arată în nota de fundamentare a actului normativ.
România îşi asumase anterior ca termen de finalizare a tranziţiei la transimisiunile digitale data de 17 iunie 2015.
În nota de fundamentare se precizează că amânarea termenului de realizare a tranziţiei serviciile de televiziune în format digital atrage după sine necesitatea abrogării HG 464/2010, act normativ în baza cărui Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a demarat procedurile de atribuire a două licenţe de TV digitală (multiplexe).
Potrivit datelor ANCOM, societăţile RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia au achiţionat caietul de sarcini pentru licitaţie.