Un număr de 1.621 de posturi au fost reduse prin reorganizarea Ministerului Sănătăţii şi a instituţiilor subordonate, dintre care 638 sunt posturi ocupate, iar din septembrie, după intrarea în vigoare a normativelor de personal ar urma restructurarea a câtorva mii de angajaţi TESA din spitale.
În urma reorganizării MS şi a instituţiilor subordonate, din 9.920 de posturi au fost reduse 1.621. Din cele 1.621 de posturi, 983 erau vacante şi 638 ocupate, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii. El a spus că economiile bugetare prin reducerea posturilor ocupate sunt de aproximativ 7.708.000 lei.
În primăvară, ministrul Sănătăţii a dispus reducerea funcţiilor de conducere din spitale. Astfel, au fost desfiinţate 577 funcţii de conducere, economia fiind de peste un milion de lei pe lună, a explicat pentru MEDIAFAX, Oana Grigore.
În plus, din septembrie, va intra în vigoare noul normativ de personal. Acesta ar putea duce la alte disponibilizări în spitalele preluate de către autorităţile locale. Este vorba despre angajaţii TESA care sunt în anumite unităţi în număr mult prea mare, a mai spus ministrul Cseke Attila.
"Am creat un normativ mai flexibil, între un minim şi un maxim, astfel încât să dăm posibilitatea managerului de a decide angajarea de personal în secţia sau compartimentul cu deficit", a precizat ministrul Sănătăţii.
Conform noilor prevederi, normarea de personal medical se va face comasat pentru asistenţă medicală spitalicească, elimininându-se diferenţierea pentru specialităţi medicale şi chirurgicale, aşa cum este prevăzut în prezent, anunţa, la sfârşitul lunii iunie, Ministerul Sănătăţii.
Din momentul punerii în aplicare a noului normativ, criteriul de normare a asistenţei medicale în funcţie de numărul de paturi va fi de 1 post de medic la 5-15 paturi şi un post de personal sanitar mediu la 8-12 paturi/tură.
În schimb, după ce va fi aplicată noua grilă există posibilitatea reducerii de personal din categoria TESA şi muncitori, a precizat sursa citată.
Normativul va avea ca efect reducerea unui număr de 2-115 de persoane din categoria TESA în unităţile sanitare unde există excedent de personal faţă de normativul din prezentul proiect. Peste 3.100 de persoane vor fi restructurate.
"Nu mai putem susţine un normativ de personal administrativ umflat. Trebuie să eficientizăm activitatea unităţilor sanitare. Am făcut o analiză asupra situaţiei la zi din spitale şi am constatat că unităţi sanitare similare ca structură şi adresabilitate funcţionează cu număr diferit de angajaţi TESA. Problema este că cei cu o structură «bogată» în personal funcţionează la fel ca şi ceilalţi. Noul normativ va ajuta toate spitalele să se încadreze în limita bugetară de 70% cheltuieli de personal din bugetul unităţii sanitare cu paturi începând cu 1 ianuarie 2010", spunea, în 29 iunie, ministrul Sănătăţii.