Documentele care se eliberau numai la Ministerul Sănătăţii, respectiv certificatele de conformitate, cele care atestă obţinerea titlului de medic, dentist, farmacist specialist sau primar vor fi eliberate din 1 septembrie de către direcţiile de sănătate publică, a anunţat, miercuri, Cseke Attila.
"Prin acest sistem sperăm să reuşim eficientizarea activităţii în ceea ce priveşte această muncă birocratică. De altfel, în premieră, am prevăzut sancţiuni pentru funcţionarii care nu vor respecta noile prevederi. Medicii, farmaciştii sau asistenţii medicali vor fi scutiţi de drumurile pe care le făceau la Bucureşti pentru a depune actele necesare eliberării documentelor sau pentru eliberarea acestora. Mă aştept ca în prima lună de la aplicarea noilor prevederi să existe unele dificultăţi din partea direcţiilor de sănătatea publică până se vor obişnui cu noile atribuţii, dar aici sunt desemnaţi responsabili care vor fi instruiţi de reprezentanţii ministerului", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul sănătăţii, Cseke Attila.
El a mai spus că din 2007 au fost eliberate 8.331 de certificate de conformitate pentru cei care vor să lucreze în clinici din străinătate.
"După intrarea în vigoare a noilor reglementări oamenii nu vor mai fi obligaţi să vină la Ministrul Sănătăţii să depună cererile pentru obţinerea unor acte, ci le vor depune la direcţiile de sănătate publice din localitatea unde au domiciliul", a adăugat Cseke Attila.
Pe site-ul Ministerului Sănătăţii va fi publicat, miercuri, Ghidul privind documentele care se depun la direcţiile de sănătate publică, precum şi a documentelor emise de Ministerul Sănătăţii care pot fi eliberate prin direcţiile de sănătate publică.
Ghidul cuprinde detalii şi atribuţiile care revin instituţiilor pentru punerea în aplicare a noilor măsuri care se vor aplica de la 1 septembrie.
Astfel, după această dată, direcţiile de sănătate publică vor prelua solicitările privind eliberarea diverselor documente. În principiu, preluarea dosarelor se va face după verificarea actelor depuse, urmând a fi înregistrate numai dosarele care conţin documentația completă. Dacă dosarul este transmis prin poştă sau prin alt mod direcţiei de sănătate publică, dosarul se înregistrează, se verifică şi dacă este incomplet în termen de cinci zile lucrătoare se comunică solicitantului actele suplimentare care trebuie depuse.
Dosarele complete se vor comunica Ministerului Sănătăţii, prin poşta militară, în termen de cinci zile lucrătoare. Dacă există anumite situaţii deosebite, direcţia de sănătate publică va solicita consultanţă direcţiei de specialitate a Ministerului Sănătăţii telefonic sau prin poşta electronică.
În termen de 30 zile lucrătoare de la înregistrarea la Ministerul Sănătăţii se vor emite certificatele solicitate şi se vor comunica documentele direcţiilor de sănătate publică.
Documentele emise de Ministerul Sănătăţii se vor înregistra în registre speciale la direcţiile de sănătate publică şi se vor elibera titularilor sau împuterniciţilor acestora pe bază de semnătură.
În cazul în care dosarele cu documente se transmit incomplet, Ministerul Sănătăţii va propune sancţionarea persoanelor vinovate, persoanele responsabile la nivelul direcției de sănătate publică şi a directorului executiv, cu diminuarea drepturilor salariale cu 5 - 20% pe o perioadă de până la 3 luni.
Pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi al direcţiilor de sănătate publică se vor afişa începând cu data de 15 august 2010, anunţul cu documentele eliberate prin direcţiile de sănătate publică şi documentaţia necesară pentru eliberarea acestora, precum şi persoanele responsabile la nivelul fiecărei direcţii de sănătate publică.