Şeful statului a declarat, miercuri, la RRA, că i-a trimis o scrisoare preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, pentru a-i solicita asistenţă la elaborarea legii ANI, iar ministrul justiţiei este în legătură cu o echipă de la Bruxelles pentru a găsi o soluţie acceptată privind actul normativ.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat că speră să nu se întâmple ca varianta adoptată de comisia juridică la legea ANI să fie declarată, din nou, neconstituţională deoarece, pe de o parte, Curtea Constituţionaă a arătat elementele de neconstituţionalitate care trebuie evitate, iar, pe de altă parte, el a solicitat asistenţă Comisiei Europene în acest sens.
"Am solicitat asistenţă Comisiei Europene într-o scrisoare adresată preşedintelui Barroso. Am primit un răspuns pozitiv. Ministrul Justiţiei este în legătură cu o echipă de la Bruxelles pentru a găsi formula acceptabilă atât din punctul de vedere al Constituţiei României, cât şi din punctul de vedere aş exigenţelor Comisiei Europene, iar ministrul justiţiei are obligaţia să ţină legătura cu Camera Deputaţilor, cu Parlamentul, să informeze asupra celor stabilite cu Comisia Europeană", a precizat Traian Băsescu, la întrebarea referitoare la posibilitatea de a fi din nou declarată neconstituţională varianta adoptată de Comisia juridică la Legea ANI.
El a adăugat că este inacceptabil ca cineva să ceară modificări la legea ANI care să contravină Constituţiei, arătând că "oricine ar putea să ceară acest lucru sau să aibă astfel de idei". "Avem o decizie a Curţii Constituţionale pe care trebuie să o respectăm pentru că nu există soluţia de recurs la ea", a precizat şeful statului.
Şeful statului a arătat că România nu şi-a îndeplinit obligaţia asumată faţă de CE de adoptarea a legii ANI, adăugând că este evident că acest lucru s-a întâmplat "datorită votului din Senat".
Băsescu a mai spus că dacă România nu-şi rezolvă angajamentele luate în legătură cu legea ANI, ar putea exista ţări din UE care să se opună intrării în spaţiul Schengen.
"Trebuie să luăm notă de faptul că sunt ţări, chiar ţări apropiate şi foarte puternic susţinătoare ale Românieie care sunt nemulţumite de oglinda făcută în raportul pe justiţiei a CE, iar accesul în spaţiul Schengen se face prin consens şi după îndeplinirea condiţiilor. Nimeni nu are nevoie de nicio explicaţie referitoare la dacă intră România în spaţiul Schengen în 2011 sau nu. O ţară sau alta pot fi împotrivă fără să dea explicaţii", a adăugat şeful statului.
Întrebat dacă are semnale privind ţări care s-ar opune ca România să intre în spaţiul Schengen, Băsescu a răspuns: "Dacă rezolvăm problema ANI, nu, dacă nu o rezolvăm, răspunsul meu este categoric da".
"Chiar susţinători ai României ar fi dezamăgiţi că nu s-au găsit formule să ne respectăm angajamentele ", a adăugat Traian băsescu.
Întrebat care ar fi costurile pe care România le-ar plăti dacă nu ar intra în spaţiul Schangen, şeful statului a precizat că este vorba despre liberatatea de mişcare şi de menţinerea controalelor la frontierea de vest a ţării.
"Ar trebui să fie găsită o soluţie negociată între poziţia Curţii constituţionale şi angajamentele pe care ni le-am luat. Trebuie găsită o formulă. Iar, din punctul meu de vedere, am făcut tot ceea ce putea face un preşedinte, incusiv adresându-mă preşedintelui Barroso pentru asistenţă în această perioadă, pentru pregătirea formeni finale a legii", a mai arătat Băsescu.
Întrebat dacă ar trebui să fie promovată o nouă lege a ANI, Băsescu a spus că, în opinia sa, dacă Executivul ar promova o lege nouă a ANI, ar însemna prelungirea procedurilor de adoptare. "Soluţia corectă pentru ca România să beneficieze de revizuirea raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare este ca, în această vară, să avem o nouă lege care să respecte angajamentele asumate de România la intarea în UE", a adăugat şeful statului.