Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, luni, că speră ca legea lustraţiei să fie corectată în Senat, astfel încât aceasta să reintre în termenii constituţionali.
"Prima Cameră sesizată (cu legea lustraţiei - n.r.) este Senatul. Vor decide, probabil, mă gândesc şi sper ca, luând în considerare punctul de vedere al CC, să o corijeze astfel încât să reintre în termenii constituţionali", a precizat Anastase, răspunzând unei întrebări.
Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a spus că susţine legea lustraţiei.
"Ea vine prea târziu, dar o vom susţine până la capăt", a adăugat Flutur.
Curtea Constituţională a decis, în 7 iunie, cu majoritate de voturi, că Legea lustraţiei este neconstituţională, admiţând astfel sesizarea făcută de mai mulţi parlamentari.
Legea lustraţiei este excesivă în raport cu scopul legitim urmărit, deoarece nu permite individualizarea măsurii, actul normativ instituind o prezumţie de vinovăţie şi o adevărată sancţiune colectivă, bazată pe o culpabilizare generică făcută pe criterii politice, a explicat Curtea Constituţională.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 19 mai, Legea lustraţiei, care prevede limitarea temporară a accesului la anumite funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.
Potrivit legii, aceştia nu pot candida şi nu poate fi numiţi, pe o perioadă de cinci ani consecutivi de la intrarea în vigoare a legii, pentru demnităţi şi funcţii publice.
Parlamentarii Partidului Social Democrat au sesizat Curtea Constituţională pentru a verifica legalitatea Legii lustraţiei, susţinând că este "nedemocratică, anticonstituţională şi împotriva drepturilor omului".