Anunţurile privind creşterea salariilor din sectorul bugetar în 2011 sunt premature, pentru că mai întâi trebuie realizate angajamentele privind ajustarea numărului de angajaţi din sectorul public, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Cu cât ajustarea din punct de vedere al numărului de bugetari va fi mai severă, cu atât câmpul de acţiune va fi mai mare. Mai întâi trebuie să se facă lucrurile şi apoi discutăm", a spus şeful băncii centrale.
Premierul Emil Boc a a firmat miercuri că salariile bugetarilor vor creşte anul viitor în medie cu 10% raportat la nivelul diminuat din iulie, dar cu condiţia eliminării celui de-al 13-lea salariu, iar o posibilă majorare suplimentară poate fi decisă la finalul restructurării sectorului public, în funcţie de rezultatul acestui proces.
Anterior, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a afirmat că fondul de salarii stabilit pentru anul viitor, corelat cu restructurarea a 60.000 posturi din sistemul public, permite o creştere salarială medie de peste 10%.
Şi ministrul Economiei, Adriean Videanu, a vorbit despre creşterea salariilor, acesta afirmând că remuneraţiile din sistemul bugetar ar putea reveni începând de anul viitor, în trepte, la nivelurile de dinaintea reducerii cu 25%.
Preşedintele Traian Băsescu a criticat, miercuri, la TVR, faptul că unii membri ai Guvernului s-au grăbit să anunţe, "când nici nu se terminaseră ecourile conferinţei de presă" în care FMI a prezentat mesajul de încredere la adresa măsurilor de austeritate din România, creşteri salariale în 2011.
Salariile din sectorul bugetar au scăzut, la 1 iulie, cu 25%, Guvernul vizând asftel reducerea cheltuielilor bugetare, în încercarea de a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 6,8% convenită cu FMI.