Preşedintele Confederaţiei Naţional Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că în 2011 salariile nu vor putea fi majorate cu mai mult de zece procente, având în vedere că fondul de salarii va fi mai mic cu 15 - 20 de procente comparativ cu 2010.
Bogdan Hossu a precizat că dacă din sistemul bugetar vor fi date afară între 70.000 şi 80.000 de persoane, calculat la numărul de posturi, înseamnă o reducere de opt la sută, la care se adaugă alte două procente prin reducerea posturilor bugetate, dar neocupate.
"De la 47 de miliarde de lei, cât a fost în 2010 fondul de salarii, se scade la 39 de miliarde pentru 2011, ceea ce înseamnă o reducere de 15 - 20 la sută. În aceste condiţii nu există posibilitatea ca salariile să crească anul viitor cu mai mult de 10 la sută", a explicat liderul "Cartel Alfa".
Hossu a precizat că majorarea de 10 la sută a salariilor ar fi rezultatul restructurărilor, nu al aplicării Legii unitare de salarizare.
Liderul sindical a afirmat că probabil va exista o creştere substanţială a salariilor mici, acest lucru urmând să se întâmple datorită faptului că Legea salarizării vizează reducerea diferenţelor dintre salarii dar şi pentru că salariul minim pe economie ar trebui să fie majorat cu 17 - 18 la sută, la cel puţin 700 de lei.
"Un pronostic pentru anul 2011 ar fi că cei care au peste salariul mediu pe economie vor avea salariile îngheţate, iar cei care au salariul minim pe economie vor avea salariile crescute în structură", a mai spus Hossu.
Salariile bugetarilor nu vor reveni, de la 1 ianuarie 2011, la nivelul anterior reducerii cu 25%, ci vor fi reglementate prin noua grilă a Legii salarizării unitare, care va prevede o creştere medie de 10%, condiţionată de neacordarea celui de-al 13-lea salariu, rezultă din declaraţiile de miercuri ale premierului.
"Cu privire la creşterile salariale, vreau din start să fac precizarea că mă refer, ca punct de pornire, la salariile diminuate cu 25%, potrivit legii în vigoare. Pentru 2011 există o variantă minimală care ne arată că, în condiţiile în care ne încadrăm în masa salarială de 39 miliarde lei şi nu se acordă al 13-lea salariu, poate avea loc o creştere salarială, în raport cu salariile diminuate astăzi cu 25%, în medie cu 10 procente", a declarat premierul Emil Boc, la finalul sedinţei de miercuri a Guvernului.
El a adăugat că orice eventuală majorare de peste 10% va depinde de succesul procesului de restructurare.
"Orice altă creştere salarială în plus în sectorul bugetar, peste cele 10 procente în raport cu 25% scăzut, va depinde de succesul procesului de restructurare pe care Guvernul l-a început şi îl are în plin proces de desfăşurare", a spus Boc, adăugând că unele etape ale restructurării se vor prelungi în 2011, ca urmare a procedurilor legale necesare.
Întrebat de presă dacă salariile bugetarilor vor reveni la nivelul anterior reducerii cu 25%, aşa cum se specifică în legea asumată de Guvern, Emil Boc a evitat să răspundă explicit.
"Eu cred că am răspuns deja la această întrebare. Această lege se aplică pâna în 31 decembrie. De la 1 ianuarie vom avea o nouă lege a salarizării şi un nou buget al statului pentru 2011, care ne va spune exact care va fi nivelul salariilor în 2011. Eu am spus, uitându-ne la cifrele pe care le avem acum deja antamate, negociate, asumate - 39 miliarde de lei -, înseamnă, la care se mai adaugă şi al 13-lea salariu, înseamnă plus 10. Va putea fi mai mult şi va vom anunţa cu cât atunci când vom finaliza procesul de restructurare", a declarat Boc.
Legea de reducere a salariilor în sectorul bugetar prevede ca această măsură se aplică până la 31 decembrie 2010 şi că, începând cu data de 1 ianuarie 2011, vor fi aplicate politici sociale şi de personal care să asigure încadrarea în nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a aplicării măsurilor de reducere a acestora adoptate în cursul anului 2010, în condiţiile Legii privind salarizarea unitară, precum şi cu respectarea prevederilor legii bugetului pentru anul 2011.