Anularea ajutoarelor sociale acordate nejustificat, în urma verificării unei părţi din dosarele încheiate pentru venitul minim garantat, indemnizaţii de handicap şi pensii de invaliditate, a generat economii de aproximativ 26 milioane euro, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.
El a arătat, la postul public de radio, că din totalul celor 288.401 persoane care beneficiază de venit minim garantat asu fost verificate 85.000 dosare, dintre care 20.000 au fost suspendate, rezultând astfel o economie anuală de aproximativ 11 milioane euro.
Pentru indemnizaţiile de handicap au fost verificate 51.000 dosare dintr-un total de 549.906 acte încheiate, constatându-se că 7.300 dintre acestea au fost întocmite abuziv. Economia anuală rezultată din sistarea acestor plăţi este de aproximativ 10 milioane euro.
În ceea ce priveşte pensiile de invaliditate, din totalul celor 915.656 dosare, dintre care pot fi revizuite 654.000, au fost verificate 48.869 acte, iar pentru 3.403 dintre aceste dosare au fost emise decizii de invalidare. Economia anuală astfel rezultată este calculată la 5 milioane euro.
Un sfert dintre dosarele de asigurare a venitului minim garantat controlate de către autorităţi au fost suspendate sau anulate, deoarece beneficiarii nu aveau dreptul să primească acest sprijin, la care se adaugă alte mii de dosare anulate pentru indemnizaţii de handicap şi pensii de invaliditate, rezultă din datele prezentate, duminică, la videoconferinţa Guvernului cu prefecţii, de către ministrul Muncii, Mihai Şeitan.
Autorităţile au verificat până în prezent aproximativ 50% dintre dosarele în baza cărora este asigurat venitul minim garantat, control în urma căruia s-a impus suspendarea sau anularea a 24% dintre aceste dosare, încheiate cu persoane care nu aveau dreptul să primească acest sprijin.
Ministrul a arătat că există localităţi în judeţele Bacău, Timiş şi Prahova în care au fost anulate toate dosarele încheiate pentru venitul minim garantat, numărul acestora ridicându-se la peste 10.000 persoane.
În cazul indemnizaţiilor pentru handicap, din cele peste 40.000 dosare verificate au fost suspendate circa 6.000 dosare, din cauza suspiciunilor de fraudă, urmând să fie aplicate "sancţiuni juridice şi penale", potrivit sursei citate.
Şeitan a adăugat că au fost verificate şi 39.000 dosare pentru pensii de invaliditate, iar rezultatul controlului a condus la "depensionarea" a 3.200 persoane.