Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a scris omologului francez propunându-i crearea unei comisii comune care să fie compusă din parlamentari români şi francezi şi care să aibă scopul de a veghea ca măsurile în domeniul integrării romilor să respecte principiile europene.
Geoană îi scrie omologului francez că, în calitate de preşedinte al Senatului României, are ca principală sarcină să se asigure că acesta reprezintă "un important vector de comunicare cu partenerii europeni pentru a garanta o aplicare pozitivă a principiilor şi valorilor atât de importante pentru funcţionarea unei societăţi moderne cum este societatea europeană".
"Instituţiile pe care le reprezentăm deţin instrumentele necesare pentru a contribui de manieră definitorie la procesul de integrare socială a rromilor. Instituţiile noastre pot juca un rol activ în cadrul dialogului politic între naţiuni, dar şi în ceea ce priveşte soluţiile practice de modificare a cadrului legislativ intern şi a acordurilor bilaterale pentru a permite adoptarea unor soluţii eficiente şi non-discriminatorii. În acest sens, vă propun crearea unei comisii comune care să fie compusă din parlamentari români şi francezi şi care să aibă scopul de a veghea ca măsurile şi politicile propuse de guvernele noastre în domeniul integrării rromilor să fie realizate şi aplicate în respectul principiilor fundamentale europene", scrie el.
"În aceea ce priveşte România în mod particular, efortul său în ceea ce priveşte integrarea socială a minorităţii roma este un proces pentru care resurse semnificative şi efort sunt depuse atât la nivelul comunităţilor cât şi la cel politic şi executiv. România are o politică şi o strategie naţională în acest sens şi dacă rezultatele sale sunt puse în discuţie înseamnă că soluţiile ar trebui abordate din mai multe unghiuri", scrie Mircea Geoană.
El apreciază totodată că problematica romilor nu poate să fie desprinsă din contextul mai larg al dezvoltării sociale în România. "Una dintre concluziile triste după douzeci de ani de democraţie şi societate post totalitară este eşecul realizării unei dezvoltări sociale care să reflecte schimbările politice şi economice din societate. Sărăcia este problema fundamentală şi combaterea ei este singura soluţie de durată pentru problema izolării şi excluziunii cetăţenilor aflaţi în situaţii de risc cum sunt adesea comunităţile roma. Fără să acceptăm această realitate orice soluţie de tip represiv şi de limitare a libertăţilor în numele securităţii nu face decât să accentueze sentimentul de izolare şi excluziune socială", mai scrie Geoană.
Preşedintele Senatului apreciază că în acest moment "discuţiile despre situaţia comunităţii roma în Franţa, un subiect pe cât de delicat pe atât de important, afectează contextul dialogului politic bilateral şi aplicarea cadrului legal comunitar în domeniul liberei circulaţii şi a egalităţii de tratament a cetăţenilor europeni".
Mircea Geoană apreciază, în scrisoarea transmisă omologului francez, că rezolvarea problemelor legate de libera circulaţie în respectul drepturilor omului şi în spiritul legislaţiei comunitare, fiind necesar "un răspuns integrat".
"Nu putem ignora faptul că modul în care se abordează adesea această problemă, mai ales atunci când ea priveşte cetăţeni de etnie romă, este de natură să îngrijoreze pe aceia care gândesc politica europeană în spiritul Declaraţiei universale a drepturilor omului. Nimic nu este mai francez şi mai umanist decât acest document. Acest acquis cultural şi politic european este la fel de important ca ceea ce numim acquis-ul european. Orice discuţie privind libera circulaţie trebuie să se înscrie în respectul acestor acquis-uri", scrie preşedintele Senatului.
Mircea Geoană apreciază de asemenea că "este imperios necesară ajungerea la un echilibru între vigilenţa instituţiilor care luptă contra infracţionalităţii şi prudenţa unor acţiuni care riscă să atingă limitele discriminării, rasismului şi xenofobiei". El adaugă că, "legitimată în mod indirect prin discursul instituţional, tendinţa de discriminare, fie că face referire la naţionalitate sau la apartenenţa etnică, se accentuează în cadrul societăţii şi riscă să devină un pericol real".
Geoană mai spune că, în contextul Anului european de luptă împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale, găsirea soluţiilor eficiente pentru integrarea comunităţilor roma este o prioritate a Uniunii Europene.