Conducerea PDL i-a mandatat, luni, pe reprezentanţii partidului în Birourile Permanente ale celor două Camere să facă demersurile pentru a solicita întrunirea Camerei Deputaţilor şi a Senatului în sesiune extraordinară în 16 august, pentru a discuta legea ANI şi legislaţia din domeniul justiţiei.
Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a făcut această precizate, după şedinţa BPN al PDL, arătând că tot în data de 16 august va avea loc şi o întâlnire a grupurilor parlamentare ale partidului, pentru a decide asupra promovării modificărilor la legea ANI.
Flutur a spus că acest subiect a fost discutat şi la şedinţa coaliţiei de guvernare.
Potrivit lui Flutur, priorităţile care vor fi discutate la sesiunea extraordinară sunt: legea ANI - la Camera Deputaţilor, iar legislaţia în domeniul justiţiei, mica reformă în domeniul justiţiei legată de neconstituţionalitatea unor legi, celeritatea proceselor şi legea parteneritatului public privat - la Senat.
Traian Băsescu a trimis, în urmă cu aproape două săptămâni, scrisori preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, în care solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară la începutul lunii august.
Într-un răspuns la o scrisoare adresată, miercuri, de Dan Voiculescu, desemnat de Mircea Geoană să asigure preşedinţia Senatului până în 7 august, preşedintele Traian Băsescu preciza că solicitarea de convocare a sesiunii extraordinare în prima parte a lunii august se referă la perioada 1-15 august.
În solicitarea de întrunire în sesiune extraordinară a Senatului, transmisă de şeful statului, în 21 iulie, preşedintelui acestui for legislativ, Mircea Geoană, se menţiona dezbaterea şi adoptarea a trei proiecte de legi, respectiv proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a Codului de procedură civilă şi a Codului de procedură penală; proiectul de lege privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative; proiectul de lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor.
Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a Biroului Permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor. Convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora.