Preşedintele Confederaţiei Naţional Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni, înainte de întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, că numărul mare de ajutoare sociale acordate ilegal arată corupţia foarte mare din sistemul bugetar.
Hossu a precizat că ministrul Muncii, Mihai Şeitan, ar fi trebuit să ia mai multe măsuri de reorganizare, dar că acest lucru nu s-a întâmplat. Liderul "Cartel Alfa" a spus că unul dintre exemple ar putea fi faptul că nu există un singur ghişeu la care să poată fi rezolvate problemele angajaţilor, pentru astfel de demersuri fiind necesară deplasarea la şapte-opt astfel de ghişee.
Liderii sindicatelor discută, luni după-amiază, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.
Un sfert dintre dosarele de asigurare a venitului minim garantat controlate de către autorităţi au fost suspendate sau anulate, deoarece beneficiarii nu aveau dreptul să primească acest sprijin, la care se adaugă alte mii de dosare anulate pentru indemnizaţii de handicap şi pensii de invaliditate.
Datele prezentate, duminică, la videoconferinţa Guvernului cu prefecţii, de către ministrul Muncii, Mihai Şeitan, relevă că autorităţile au verificat până în prezent aproximativ 50% dintre dosarele în baza cărora este asigurat venitul minim garantat, control în urma căruia s-a impus suspendarea sau anularea a 24% dintre aceste dosare, încheiate cu persoane care nu aveau dreptul să primească acest sprijin.
Ministrul a arătat că există localităţi în judeţele Bacău, Timiş şi Prahova în care au fost anulate toate dosarele încheiate pentru venitul minim garantat, numărul acestora ridicându-se la peste 10.000 persoane.
În cazul indemnizaţiilor pentru handicap, din cele peste 40.000 dosare verificate au fost suspendate circa 6.000 dosare, din cauza suspiciunilor de fraudă, urmând să fie aplicate "sancţiuni juridice şi penale", potrivit sursei citate.
Şeitan a adăugat că au fost verificate şi 39.000 dosare pentru pensii de invaliditate, iar rezultatul controlului a condus la "depensionarea" a 3.200 persoane.
O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene se află în perioada 26 iulie - 4 august la Bucureşti pentru o nouă revizuire a acordului cu România, care va evalua modul în care România a îndeplinit criteriile de performană stabilite pentru finele lunii iunie şi în cadrul căreia se discută şi despre un nou set de prognoze macroeconomice.
( 2 aug 2010, 18:45:46