Preşedintele Confederaţiei Naţional Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni, că a cerut în întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) suplimentarea împrumutului, însă aceştia au afirmat că Guvernul ar avea suficienţi bani.
Liderul "Cartel Alfa" a spus că, în realitate, chiar dacă Guvernul ar avea banii pe hârtie, aceştia ar fi oricum deja cheltuiţi.
"Am cerut între 2,5 şi 3 miliarde care să poată alimenta programele structurale şi să permită îmbunătăţirea mecanismului de absorbţie", a declarat Hossu.
Pe de altă parte, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că nu a cerut reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional suplimentarea împrumutului, "pentru că şi aşa ne-am înglodat în datorii".
Întrebat dacă BNS ar dori un acord suplimentar cu FMI, Dumitru Costin a precizat că este şi împotriva acestui lucru.
Discuţiile pentru un nou parteneriat cu FMI şi Comisia Europeană ar putea începe la umătoarea misiune de evaluare a acordului actual, în luna octombrie, declara, sâmbătă, pentru MEDIAFAX reprezentanul României la FMI, Mihai Tănăsescu, care consideră că nu va fi necesar şi un nou împrumut.
"Acest subiect (un nou acord - n.r.) nu a fost abordat acum. Cred că în perioada următoare, la vizita din octombrie, acest subiect va fi atins. Va depinde, însă, de decizia Guvernului. Ca economist, o părere personală dacă vreţi, o continuare a parteneriatului cu FMI şi Comisia Europeană trebuie să continue. Principial, cred că un astfel de parteneriat este benefic. (...) Nu cred că va fi nevoie de un nou împrumut", a afirmat Tănăsescu.
La începutul săptămânii trecute, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks spunea că discuţiile despre un nou acord între autorităţile române şi instituţia financiară internaţională sunt premature şi că vor avea loc "la un moment dat".
România a încheiat în primăvara anului trecut un acord de finanţare externă cu UE, FMI, BERD şi Banca Mondială, pe o perioadă de doi ani, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. Programul actual se încheie în primăvara anului viitor.
O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene se află în perioada 26 iulie - 4 august la Bucureşti pentru o nouă revizuire a acordului cu România, care va evalua modul în care România a îndeplinit criteriile de performană stabilite pentru finele lunii iunie şi în cadrul căreia se discută şi despre un nou set de prognoze macroeconomice.
În urma încheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, în luna septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de peste 900 milioane de euro.