Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 31 iul 2010 - Anul XV, nr. 178 (4469)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Scăderea PIB este mai mare din cauza deciziei CC, care a impus creşterea TVA, şi a inundaţiilor

Duminică, 1 August 2010 (16:02:11)

Scăderea economică din România va fi mai mare în acest an faţă de nivelul anticipat, din cauza deciziei CC, care a impus creşterea TVA, a inundaţiilor şi a contextului economic internaţional, redresarea economică fiind anticipată pentru anul viitor, a declarat, duminică, premierul Emil Boc.

Întrebat de jurnalişti de ce crede că scăderea economică va fi mai mare decât cea preconizată iniţial, premierul a indicat mai multe motive, referindu-se şi la decizia Curţii Constituţionale de a respinge reducerea pensiilor, în urma căreia Guvernul a trecut la majorarea TVA.

"Este posibil să fie mai mare decât cea previzionată pentru cel puţin două cauze. În primul rând, faptul că am fost obligaţi, datorită deciziei Curţii Constituţionale, să umblăm la TVA. În al doilea rând, datorită inundaţiilor. Şi, în al treilea rând, şi al contextului economic şi mondial în care încă ne aflăm în momentul de faţă (...) Ce se conturează în momentul de faţă, atât din partea FMI şi a CE, cât şi din partea autorităţilor române, este că vom avea în 2011 o creştere economică. Cât? Vom vedea în urma anlizelor pe care le facem împreună cu partenerii europeni şi cu FMI, a spus Boc.

El a reiterat totodată că reprezentanţii instituţiilor financiare nu au formulat solicitări de majorare a TVA sau a cotei unice de impozitare, în discuţiile din aceste zile cu autorităţile române.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, vineri, că discuţiile cu FMI nu vizează majorări de taxe şi impozite, nici în acest an, nici în 2011, dar că noile estimări indică o scădere economică de 1,7 - 1,9% în acest an.

Vlădescu a reiterat că ţinta privind deficitul bugetar din 2010 va rămâne nemodificată, la 6,8% din PIB.

Estimările oficiale, atât pentru evoluţia economiei din acest an, cât şi pentru anul viitor urmează să fie prezentate public de către Fondul Monetar Internaţional la finalul misiunii de evaluare a acordului încheiat cu autorităţile române în primăvara anului trecut.

La începutul acestei săptămâni, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că este mai optimist decât unii analişti în pivinţa evoluţiei economiei în 2011 şi că este posibilă o revenire pe creştere a PIB.

Noile proiecţii privind economia sunt mai optimiste decât cele avansate de alte surse. BERD şi Erste Bank estimează o contracţie a PIB de 3%, iar Capital Economics un recul de 2,5%.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că România va înregistra o creştere economică "bună" anul viitor, după doi ani de recesiune, avansul PIB urmând să fie susţinut de exporturi şi consum.

El a arătat totodată că discuţiile dintre Guvern şi FMI nu vor conduce la măsuri suplimentare pentru 2010 şi 2011, astfel că nu se are în vedere o nouă tăiere de salarii, rezultatul fiind aplicarea celor existente pentru încadrarea în ţintele de deficit bugetar.

O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene se află în perioada 26 iulie - 4 august la Bucureşti pentru o nouă revizuire a acordului cu România, care va evalua modul în care România a îndeplinit criteriile de performană stabilite pentru finele lunii iunie şi în cadrul căreia se discută şi despre un nou set de prognoze macroeconomice.

În urma încheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, în luna septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de peste 900 milioane de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Scăderea PIB este mai mare din cauza deciziei CC, care a impus creşterea TVA, şi a inundaţiilor.
 Vizualizări articol: 496 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Scăderea PIB este mai mare din cauza deciziei CC, care a impus creşterea TVA, şi a inundaţiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei