MAE apreciază că "situaţia cetăţenilor care comit infracţiuni în state UE trebuie abordată fără stereotipii şi în niciun caz pe baze etnice" iar declaraţiile prin care sunt stigmatizate grupuri etnice, respectiv prin care se creează o imagine negativă asupra unui stat sau popor nu sunt conforme UE.
Ministerul apreciază, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX în legătură cu situaţia romilor români din Franţa, că "situaţia cetăţenilor care comit infracţiuni în state ale UE trebuie abordată fără stereotipii şi în niciun caz pe baze etnice".
Totodată, MAE subliniază importanţa aplicării efective a principiului nediscriminării în modul în care autorităţile statelor membre UE acţionează. "Declaraţiile prin care sunt stigmatizate grupuri etnice, respectiv prin care se creează o imagine negativă asupra unui stat sau a unui popor nu sunt în concordanţă cu spiritul şi principiile europene", consideră MAE, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX.
MAE reaminteşte că autorităţile române sunt deschise continuării cooperării cu partea franceză, atât în domeniul poliţienesc, cât şi în ceea ce priveşte promovarea de proiecte de incluziune socială.
MAE reiterează faptul că este esenţială o abordare europeană a integrării romilor şi identificarea de soluţii comune de către statele membre şi Comisia Europeană, complementar faţă de eforturile naţionale, în domenii precum educaţia, formarea profesională, sănătatea şi locuinţele.
"Este, de asemenea, importantă adoptarea unor politici de protecţie socială adecvată pentru categoriile de persoane defavorizate aflate pe teritoriul altor state europene, adaptată la situaţia specifică a acestora; în mod punctual, România susţine consolidarea iniţiativelor deja existente la nivelul Uniunii Europene şi adoptarea unei politici unitare şi coerente la nivel european, de natură să asigure soluţii durabile pentru îmbunătăţirea condiţiei cetăţenilor europeni de etnie roma, dat fiind că aceştia trăiesc în mai multe state membre ale UE. Soluţia la situaţia socio-economică dificilă cu care se confruntă romii este incluziunea socială a acestora în societăţile în care trăiesc, atât în ţările lor de origine, cât şi în cele de destinaţie, însă cu respectarea strictă a drepturilor omului şi a drepturilor care decurg inerent din calitatea lor de cetăţeni ai Uniunii Europene, consideră MAE, adăugând că susţine consolidarea mecanismelor de cooperare europeană şi internaţională în domeniul combaterii discriminării şi a cooperării pe linia educaţiei tineretului în spiritul necesităţii de a accepta diferenţele, de a respecta drepturile celuilalt şi diversitatea umană", mai arată MAE.
Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a promis miercuri, în urma unei reuniuni la Palatul Elysee, că romii care comit delicte vor fi repatriaţi "aproape imediat" spre România şi Bulgaria.
Hortefeux a adăugat că jumătate dintre taberele ilegale de romi şi nomazi din Franţa vor fi desfiinţate în termen de trei luni. Ministrul a estimat la 300 numărul taberelor din ţară, care sunt adesea cartiere mărginaşe şi dintre care unele sunt, potrivit Guvernului, "surse de trafic ilicit, de exploatare a copiilor în scopul cerşetoriei, prostituţiei sau delincvenţei".
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a convocat pentru miercuri o reuniune specială controversată la Palatul Elysee, pentru a examina "problemele puse de comportamentul unora" dintre romi şi nomazi, după violenţele petrecute în urmă cu circa zece zile într-o localitate din centrul Franţe
Romii aflaţi în situaţie ilegală vor fi împiedicaţi să revină în Franţa prin prelevarea amprentelor digitale în momentul expulzării lor în România sau Bulgaria, a declarat joi ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, într-un interviu pentru postul de radio RTL, publicat în pagina electronică.
Întrebat dacă romii repatriaţi în România şi Bulgaria nu vor putea reveni în Franţa, având în vedere că sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, ministrul a răspuns că, într-adevăr, după primirea unui ajutor de repatriere voluntară, de circa 300 de euro, în multe cazuri romii revin.
"Astfel, am decis, în realitate, să reactivăm un fişier, care este deja validat de C.N.I.L (autoritatea franceză pentru protecţia datelor personale-n.r.) şi care, graţie amprentelor digitale, va permite împiedicarea acestor reveniri (...). Altfel spus, când un rom va fi repatriat, va exista - dacă se află în situaţie ilegală sau dacă tulbură ordinea publică şi aşa mai departe - o prelevare de amprente digitale", a afirmat Hortefeux.
"Astfel, aceste reveniri nu vor mai fi posibile. Nu va mai exista posibilitatea de a frauda. Şi acesta este, natural, obiectivul oricărui stat, al oricărei puteri publice, să lupte împotriva fraudei", a precizat el.
Referindu-se la taberele ilegale ale romilor, ministrul a menţionat că vor fi desfiinţate câte două pe săptămână în provincie, adăugând că cele mai afectate regiuni sunt Seine-Saint-Denis, Essonne, Val-d'Oise, dar şi Paris.