Producătorii agricoli şi sindicaliştii din agricultură vor începe protestele în toamnă, printre care un miting în Capitală, în 9 septembrie, la care sunt aşteptate 15.000 de persoane şi blocarea drumurilor naţionale în 23 septembrie, oamenii fiind nemulţumiţi de lipsa măsurilor de susţinere.
Preşedintele Federaţiei Agrostar, Niculae Ştefan, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că toţi cei care au legătură cu domeniul agriculturii reuniţi într-un comitet de criză denumit "Salvaţi agricultura" au decis să organizeze în comun o serie de proteste în luna septembrie.
Astfel, în 2 septembrie, cei nemulţumiţi vor organiza în fiecare reşedinţă de judeţ proteste în faţa prefecturilor, preşedintele Agrostar mizând ca la acestea să participe în total peste 40.000 de oameni cu peste 10.000 de utilaje agricole care să mărşăluiască pe străzi.
O săptămână mai târziu, în 9 septembrie, producătorii agricoli şi sindicaliştii din agricultură intenţionează să organizeze un protest de amploare la Bucureşti la care ar urma să participe 15.000 de agricultori, cu aproximativ 300 de utilaje.
"După acest mare miting, în cazul în care nu ni se vor rezolva solicitările, vă anunţ că oamenii sunt decişi să rămână în Bucureşti şi în zilele următoare", a declarat Niculae Ştefan.
Ca ultimă formă de protest, agricultorii susţin că intenţionează ca în lipsa măsurilor cerute să blocheze drumurile naţionale şi judeţene în 23 septembrie.
"Nu vrem nimic în plus de la statul român, vrem doar drepturile pe care le avem şi vrem să fim lăsaţi în pace să ne vedem de treabă. Nu vrem nimic în plus însă nu suntem de acord cu acest mandat catastrofal al ministrului Mihai Dumitru, mandat în care au fost tăiate subvenţii şi în care toate planurile iniţiale au fost schimbate sau abandonate", a spus liderul Agrostar.
Acesta a mai anunţat că în urma întâlnirii comitetului de criză "Salvaţi agricultura" de joi, reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor din domeniu au formulat o serie de revendicări comune care se vor regăsi într-un memoriu ce va fi transmis preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului, partidelor politice parlamentare şi tuturor europarlamentarilor români.
"Toate aceste revendicări reprezintă puncte-cheie în absenţa cărora activitatea noastră pur şi simplu nu mai poate fi dusă la capăt", a conchis Niculae Ştefan.