Prutul a crescut cu peste un metru în opt ore la intrarea în ţară dinspre Ucraina, hidrologii aşteptând o a cincea viitură care se propagă, în acest an, dinspre Ucraina înspre România, vârful ei urmând să ajungă, joi, în secţiunea Rădăuţi Prut.
Hidrologii au anunţat deja instituirea codului portocaliu pe acea secţiune a râului Prut.
Viitura este cauzată de "precipitaţiile însemnate cantitativ căzute în ultimele 24 de ore în bazinul superior al Prutului, atât pe teritoriul românesc cât şi pe cel din vecinătatea graniţei cu Ucraina", potrivit specialiştilor Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR). Aceştia precizează, într-un comunicat de presă de miercuri, că viitura aşteptată joi este a cincea venită de pe teritoriul ucrainean.
"Pe baza datelor primite din Ucraina, care indică creşteri moderate de niveluri şi debite faţă de ziua anterioară, atât pe cursul superior al Prutului, cât şi pe afluenţii care îşi aduc aportul amonte de Cernăuţi (Ceremuşul Alb şi Negru), se estimează că se vor înregistra creşteri de niveluri şi debite pe sectorul românesc al Prutului, în amonte de acumularea Stânca Costeşti, la staţiile hidrometrice Oroftiana şi Rădăuţi", se arată în comunicatul citat.
Specialiştii afirmă că, miercuri la prânz, Prutul avea un nivel de 272 de centimetri la staţia hidrometrică Rădăuţi Prut, sub cota de atenţie. Joi însă, prognozele arată că nivelul va urca până la 500-520 de centimetri, aproape de dublu, nivel situat peste cota de inundaţie.
Specialiştii ANAR afirmă că viitura va fi atenuată în acumularea Stânca-Costeşti, "care s-a comportat foarte bine din punct de vedere tehnic pe perioada tranzitării viiturilor anterioare". Potrivit ANAR, în acumularea de la Stânca-Costeşti există o rezervă de circa 300 de milioane de metri cubi de apă.
Hidrologii subliniază faptul că această viitură va avea debite mai mici decât toate cele precedente.
Miercuri, Hidrologii au instituit codul portocaliu de inundaţii pe sectorul Oroftiana - Rădăuţi Prut de pe râul Prut.