Guvernul va discuta problema salariilor angajaţilor BNR în septembrie, după ce Parlamentul se reuneşte în sesiune, deoarece acum nu are niciun mijloc legal de a interveni, a afirmat premierul Boc, după ce CE a avertizat România cu procedura de infringement pentru tăierea salariilor la banca centrală
"Vom discuta după ce Parlamentul se va reuni în sesiune, în luna septembrie, pentru că în momentul de faţă Guvernul nu are niciun mijloc legal pentru a interveni", a răspuns Emil Boc unei întrebări a presei pe această temă.
Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, adoptată la finele lunii trecute, prevede scăderea salariilor în sectorul public cu 25%, procentaj aplicat şi în cazul angajaţilor Băncii Naţionale a României (BNR). Sumele obţinute din reducerea salariilor vor fi virate integral la bugetul de stat.
Reducerea salariilor a fost reglementată prin lege, act normativ care poate fi modificat pentru o aplicare rapidă doar prin ordonanţă de urgenţă. Guvernul nu poate însă emite ordonanţe de urgenţă decât din ouna septembrie, când Parlamentul se reuneşte în sesiune.
Comisia Europeană (CE) a avertizat România că ar putea declanşa procedura de infringement dacă legea care prevede reducerea salariilor angajaţilor Băncii Naţionale a României nu va fi modificată, întrucât încalcă unele prevederi ale Tratatului Uniunii Europene, au declarat, săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX surse oficiale.
"CE a transmis ambasadorului Mihnea Motoc, şeful Reprezentanţei României pe lângă Uniunea Europeană, o notă în care se arată că, dacă legea privind scăderea salariilor angajaţilor BNR nu va fi modificată, atunci ar putea declanşa procedura de infringement, întrucât încalcă prevederea Tratatului UE privind independenţa financiară a băncilor centrale şi articolul care interzice utilizarea resurselor BNR pentru finanţarea statului", au arătat sursele.
Articolul 123 din Tratatul UE se interzice Băncii Centrale Europene şi băncilor centrale ale statelor membre să acorde credite instituţiilor, organelor, oficiilor sau agenţiilor Uniunii, administraţiilor publice centrale, autorităţilor regionale sau locale, celorlalte autorităţi publice, celorlalte organisme sau întreprinderi publice din statele membre.
Interdicţia este inclusă şi în statutului BNR, articolul 7, aprobat prin lege de Parlament.
De asemenea, articolul 123 din Tratat interzice cumpărarea de titluri de creanţă direct de la entităţi publice de către Banca Centrală Europeană sau de către băncile centrale naţionale.
"Comisia a vrut să atragă atenţia autorităţilor că transferul forţat al resurselor financiare ale BNR către stat conduce la finanţarea acestuia, ceea ce este în mod clar interzis de Tratat", au afirmat sursele.
Decizia Guvernului de a reduce salariile angajaţilor BNR a fost criticată, la începutul lunii iulie, şi de Banca Centrală Europeană, care a arătat că este o finanţare directă a deficitului bugetar de către banca centrală şi a recomandat modificarea legii.