Aproape 60 de medici străini au primit aviz să lucreze temporar în clinicile naţionale, în ultimii doi ani, în timp ce peste 8.000 de doctori au plecat să lucreze în alte state, puţini dintre aceştia revenind în ţară, dar pe salarii ca în străinătate, potrivit unor statistici.
Colegiul Medicilor din România (CMR) a acordat, în 2009, 31 de avize pentru activitate temporară, iar în primul semestru al acestui an, alte 25. Cei mai mulţi doctori străini "visiting professors" sunt maghiari, respectiv 30 din cei 56 care au venit în România în ultimii doi ani. În clinicile din România lucrează, de asemenea, cu aviz temporar medici germani, irlandezi, finlandezi, suedezi, israelieni şi bulgari.
Pe de altă parte, din 2007 şi până în iulie 2010, peste 8.000 de medici, dentişti şi farmacişti au primit certificate de conformitate pentru a putea lucra în străinătate, iar 2.000 au depus cereri, dar nu şi-au luat documentele, potrivit unei statistici a Ministerului Sănătăţii.
O altă categorie este alcătuită din medicii români care lucrează de mulţi ani în străinătate, care ar vrea să revină, dar numai dacă primesc salarii ca în străinătate.
Aproape 15 medici români care lucrează în Franţa, Israel, Canada sau SUA au fost aduşi, din 2007, în câteva clinci private din Capitală.
Centrul Medical Unirea, Medlife şi Euroclinic sunt clinicile care încearcă să racoleze doctorii români plecaţi. Medicii români care revin în ţară primesc în clincile private salarii cel puţin egale cu cele din străinătate şi au condiţii de muncă similare, potrivit unui director al unei clinici private.