Peste 8.000 de medici, dentişti şi farmacişti au primit, din 2007 până în acest an, certificate pentru a putea lucra în străinătate, iar 2.000 au depus cereri dar nu şi-au luat documentele, potrivit unei statistici a Ministerului Sănătăţii.
Cererile pentru obţinerea unui certificat de conformitate, act necesar pentru a lucra într-o clinică din străinătate, sunt în număr aproape constant, aproximativ 3.000 pe an, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.
"Totuşi, sunt 2.000 de medici care au depus cerere pentru obţinerea certificatului şi care nu au ridicat documentul", a precizat Oana Grigore.
Peste 8.000 de medici şi-au ridicat certificatele de conformitate în acest interval, a mai spus Oana Grigore.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, declara, la începutul lunii iulie, că aproximativ 6.900 de medici au semnat, în acest an, precontracte cu firme de recrutare pentru a lucra în străinătate.
Astărăstoae preciza că în ultimii trei ani şi jumătate aproximativ 5.000 de medici români au plecat să lucreze în străinătate.
"În acest an, însă, situaţia este mult mai dramatică. Anul acesta, până în acest moment sunt semnate 6.900 de precontracte la târgurile de locuri de muncă. Aceşti medici au semnat contractul cu firma de angajare, ştiu locul de muncă unde se vor duce, urmează să mai îndeplinească unele formalităţi. (...) Deci este o situaţie mai mult decât dramatică. Mai mult, în momentul în care reduci cu 25 la sută salariul unui medic, nu faci altceva decât să îl determini să plece", a spus Astărăstoae.