Preşedintele Traian Băsescu va participa, joi, de la ora12.30, la şedinţa CSM, după ce se va întâlni cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, cu care va discuta despre poziţia României vizavi de raportul CE pe Justiţie.
Şeful statului are programată, joi, la Cotroceni, de la ora 11.00, primirea ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene, acreditaţi la Bucureşti.
De asemenea, potrivit programului oficial, şeful statului va participa, de la ora 12.30, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii.
Comisia Europeană a dat publicităţii, marţi, cel de al patrulea raport anual de la crearea MCV cu privire la stadiul procesului de reformă, document ce cuprinde o analiză a situaţiei din Justiţie şi recomandări privind următoarele măsuri care trebuie luate în domeniu.
Executivul UE "invită" România să ia o serie de măsuri imediate în lupta împotriva corupţiei, menţionând explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie la nivel înalt şi instaurarea transparenţei depline în domeniul achiziţiilor publice.
CE arată că, în pofida unor progrese în anumite domenii, există importante neajunsuri în eforturile României de a înregistra progrese în cadrul MCV, că angajamentul politic este insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezintă un serios pas înapoi.
Comisia recomandă României revizuirea competenţelor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi creşterea rolului Institutului Naţional al Magistraturii. De asemenea, Comisia precizează că va publica un nou raport privind justiţia din România în vara anului 2011.
Preşedintele a declarat, marţi, că este inacceptabilă formularea, din cel mai recent raport al CE pe tema Justiţiei, potrivit căreia "România încalcă angajamentele asumate", iar partea română nu poate accepta o astfel de "exagerare" şi doreşte revenirea la o "abordare echilibrată".
Traian Băsescu a participat, miercuri, la şedinţa de Guvern, unde i-a anunţat pe membrii Cabinetului că i-a invitat pentru joi pe toţi ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, pentru a le prezenta punctul de vedere al României faţă de ultimul raport al Comisiei Europene privind situaţia din justiţie.
"Aş face remarca pe care am făcut-o şi ieri (marţi-n.r.) public şi pe care o voi face şi la întâlnirea de mâine la care am invitat toţi ambasadorii UE: România acceptă 100% partea tehnică a raportului. Este o parte corectă care reflectă exact imaginea situaţiei legislative şi a stării justiţiei, în schimb respingem categoric afirmaţii politice de genul «România nu se comportă ca un stat membru al UE» sau «România nu îşi respectă angajamentele». ANI este un mic punct, extrem de important ce-i drept, dintr-un pachet foarte larg. Deci, nu putem accepta astfel de abordări politice, plecând de la realitatea că nici măcar nu avem această lege în vigoare, legea criticată a ANI. Eu nu am promulgat o astfel de lege încă, este într-un proces această lege, într-un proces constituţional corect, s-a întors la Parlament, deci nu există promulgată această lege", a spus Băsescu miniştrilor.
În ultimii ani, preşedintele a participat la şedinţele CSM de fiecare dată când CE a publicat rapoarte despre progresele din Justiţie.