Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 iul 2010 - Anul XV, nr. 168 (4459)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta scrie ambasadelor despre ameninţările la adresa statului de drept, conturate de putere

Marţi, 20 Iulie 2010 (17:34:48)

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a transmis, marţi, o scrisoare către "cele mai importante ambasade din România", în care a prezentat ameninţările pe care actuala putere le conturează la adresa statului de drept în România, potrivit unui anunţ postat pe site-ul partidului.

Scrisoarea liderului social-democrat, intitulată "Statul de drept în România este în pericol", se doreşte a fi un semnal de alarmă, prin care se constată "presiunea sistematică a actualei puteri asupra statului de drept, având ca rezultat încălcarea Constituţiei României".

Ponta arată că, după realegerea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al României, "tendinţele sale anterioare de încălcare a principiilor statului de drept s-au intensificat, devenind acţiuni făţişe, punând în pericol regimul democratic".

"Această scrisoare este o formă de protest menită a întări acţiunile politice de protest ale opoziţiei faţă de presiunile autoritare şi anti-democratice ale actualei guvernări. În condiţiile în care mecanismele democratice din România sunt gripate, iar deciziile arbitrare, prin încălcarea legilor, sunt tot mai frecvente, Partidul Social Democrat se vede obligat să apeleze la atenţia comunităţii internaţionale, la sprijinul partenerilor din statele membre ale Uniunii Europene", precizează Ponta.

El apreciază că presiunea "sistematică" a actualei puteri asupra statului de drept, având ca rezultat încălcarea Constituţiei României, în litera şi spiritul acesteia, este evidenţiată de o serie de fapte şi fenomene "indubitabile şi incontestabile".

Ponta enumeră, în sprijinul afirmaţiilor sale, faptul că Guvernul Emil Boc adoptă în mod "sistematic" acte neconstituţionale, cea mai recentă "tentativă" fiind chiar planul privind reducerea pensiilor, ca măsură de reducere a cheltuielilor bugetare, în pofida tuturor avertismentelor primite.

"În cazul domnului Boc, demnitatea profesională a fost anulată de interesele politice. Primul obiectiv politic al Cabinetului Emil Boc pentru care s-a încercat forţarea Constituţiei a vizat politizarea administraţiei publice locale", se arată în scrisoare, în care se menţionează că efectele concrete asupra acestei încercări de a destabiliza instituţia funcţionarului public sunt dureroase pentru bugetul de stat şi pentru funcţionarea instituţiilor respective.

Ponta precizează, totodată, că Guvernul Emil Boc a utilizat în mod excesiv procedura angajării răspunderii în faţa Parlamentului, pentru legi foarte importante, care nu au trecut însă testul de constituţionalitate, dând exemplul Legii educaţiei naţionale.

Pe de altă parte, Ponta acuză "abuzul de putere" al majorităţii parlamentare, apreciind că PDL nu poate, prin rezultatele alegerilor din 30 noiembrie 2008 (unde a obţinut circa 34% din mandate), alături de UDMR (care a obţinut sub 7% din mandate), să aibă suportul politic al unei majorităţi legitime. Potrivit lui Ponta, acest lucru a făcut ca Guvernul Emil Boc să fie susţinut de un partid "format prin migraţie politică", respectiv UNPR.

El arată că această majoritate parlamentară, despre care afirmă că este "nelegitimă", ia însă decizii "abuzive şi ilegale", menţionând numirea lui Ştefan Minea ca judecător la Curtea Constituţională şi alegerile pentru CA al SRR.

"Cele două cazuri prezentate anterior indică existenţa unei voinţe politice abuzive, care foloseşte în mod fraudulos mecanismele parlamentare pentru atingerea obiectivelor sale: controlul cu orice preţ al instituţiilor publice şi folosirea acestora în interesul partidelor de guvernământ. Pentru actuala guvernare, respectarea legii a devenit facultativă. La adăpostul unei majorităţi parlamentare nelegitime, PDL ignoră normele juridice în vigoare şi principiile democratice", precizează Ponta în scrisoare.

El acuză, totodată, şi restrângerea nejustificată a drepturilor cetăţeneşti, în acest sens făcând apel, pentru a exemplifica, la punerea în practică a măsurii anunţata de preşedintele Traian Băsescu, privind reducerea pensiilor şi a salariilor.

"PDL este în stare să sacrifice drepturile şi libertăţile cetăţeneşti pentru a acoperi incapacitatea sa de a guverna şi de a gestiona eficient resursele bugetare. Acest lucru spune multe despre concepţia pe care domnul Traian Băsescu şi Guvernul Emil Boc le au despre exercitarea democratică a puterii, despre funcţionarea statului de drept şi despre limitele pe care guvernarea trebuie să le aibă", arată Ponta.

El apreciază că, pentru actuala putere de la Bucureşti, Constituţia a devenit o lege interpretabilă politic, ce poate fi aplicată discreţionar şi invocată pentru a acoperi grave abuzuri.

Preşedintele PSD critică, totodată, şi atacurile sistematice la adresa mass-media exercitate de către actuala putere.

Potrivit lui Ponta, atacurile la adresa presei au devenit o practică obişnuită atât pentru preşedintele Traian Băsescu, precum şi pentru partidul de guvernământ, PDL.

"Trusturile de presă critice la adresa puterii sunt acuzate frecvent că sunt «mogulizate» iar jurnaliştii se încearcă a fi discreditaţi sub apelativul de «tonomate în euro». Boicotarea timp de o lună a televiziunilor de ştiri Antena 3 şi Realitatea TV de către membrii PDL, ca urmare a unei decizii a lui Emil Boc, reprezintă un recent atac la adresa dreptului la informare al cetăţenilor. Membrii PDL se remarcă prin atacuri violente împotriva moderatorilor emisiunilor de televiziune, un exemplu şocant fiind cel al deputatului PDL Cristian Boureanu care a acuzat-o pe Gabriela Vrânceanu-Firea (realizatoare de misiuni la Antena 3) că ar fi «amanta» politicianului Călin Popescu-Tăriceanu, în scopul intimidării şi discreditării acesteia", scrie Ponta în scrisoarea adresată ambasadelor.

Liderul PSD acuză, de asemenea, şi concentrarea în mod nedemocratic a puterii în mâinile preşedintelui Traian Băsescu, precum şi utilizarea abuzivă a acesteia.

"Al doilea mandat de preşedinte al României pentru domnul Traian Băsescu a debutat sub semnul unei concentrări fără precedent în istoria democratică a României a puterii în mâinile unei singure persoane. Guvernul României este controlat de către domnul Traian Băsescu prin dominaţia asupra premierului Emil Boc, care acceptă docil transferarea răspunderii executivului din faţa parlamentului în cea a preşedintelui", afirmă Ponta.

El arată că preşedintele Traian Băsescu deţine controlul efectiv şi asupra Parlamentului.

"Acest lucru se face prin următorul mecanism: principalul partid de guvernământ, PDL, este condus prin intermediul puterii executive, preşedintele partidului, domnul Emil Boc, funcţionând împreună cu doamna Elena Udrea în rolul de principale curele de transmisie a deciziilor prezidenţiale. Autoritatea domnului Emil Boc se bazează pe deţinerea funcţiei de prim-ministru, pe credinţa larg împărtăşită în PDL că toate deciziile sunt luate, de fapt, de Traian Băsescu. Partidul format din parlamentarii care au migrat din PSD şi PNL de la începutul anului 2009 şi până acum (Uniunea Naţională pentru Progresul României-UNPR) este cointeresat în susţinerea Guvernului atât prin postul de ministru al Apărării acordat domnului Gabriel Oprea (preşedinte executiv al UNPR), cât şi prin diferite avantaje personale oferite parlamentarilor respectivei formaţiuni politice", se arată în scrisoarea lui Ponta.

Liderrul PSD critică, de altfel, şi faptul că Traian Băsescu se implică în conducerea unui partid politic, fapt neconstituţional.

"Concluzia care se impune în urma analizei celor şase tipuri de presiuni asupra statului de drept este indubitabilă: România păstrează (încă) aparenţele unui stat democratic, dar modul de funcţionare al actualei puteri este specific regimurilor autoritare, în care spiritul legilor nu este respectat, opoziţia este hărţuită şi slăbită prin migraţie parlamentară, iar presa critică se află sub constrângeri de natură fiscală, administrative şi politice. În faţa unei situaţii de criză a democraţiei în România, Partidul Social Democrat solicită cu deplină responsabilitate suportul statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a proteja statul de drept din România", conchide Ponta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta scrie ambasadelor despre ameninţările la adresa statului de drept, conturate de putere.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta scrie ambasadelor despre ameninţările la adresa statului de drept, conturate de putere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei