Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi şefii mai multor bănci au discutat luni seara despre nivelul optim al expunerilor marilor grupuri străine în România şi evoluţiile macroeconomice recente, au declarat pentru MEDIAFAX surse participante la întâlnire.
"A fost din nou o întâlnire consultativă. S-au discutat mai multe subiecte, atât împreună cu toţi bancherii, cât şi în cadrul unor conversaţii individuale", au spus sursele.
Acestea au precizat că la întâlnire, organizată la invitaţia guvernatorului BNR, au participat şi bănci mai mici, dar nu au fost prezente toate instituţiile de credit cu activităţi pe piaţa locală.
Sursele au afirmat că s-a discutat despre întâlnirea care va avea loc joi la Bruxelles între principalele nouă bănci străine din România, FMI, BNR şi CE, precum şi despre testele de stres realizate la nivel european asupra a 91 de instituţii de credit.
"S-a vorbit dacă ar fi bine sau nu ca expunerile pe România să fie reduse, iar unele bănci au arătat că vor să continue să se dezvolte. Nu s-a luat nicio decizie, au fost doar consultări. Au mai existat consultări despre evoluţiile macroeconomice recente", au declarat sursele.
Isărescu l-a invitat la întâlnirea cu băncile şi pe ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. Sursele au precizat că nu este pentru prima dată când ministrul Finanţelor participă la o astfel de întâlnire informală, arătând că un alt subiect atins a fost expunerea băncilor în raport cu statul.
Ministerul Finanţelor a anunţat luni că vrea să împrumute 400 milioane de euro de pe piaţa internă printr-o emisiune de titluri de stat, după ce în ultima perioadă nu a mai reuşit să atragă finanţări în lei la nivelul propus.
La începutul lunii iulie, surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că principalele nouă bănci străine din România se vor întâlni pe 22 iulie, la Bruxelles, cu reprezentanţi ai FMI, BNR şi CE pentru a patra evaluare a acordului încheiat în martie 2009 la Viena şi, cel mai probabil, vor cere din nou reducerea expunerilor de pe piaţa locală.
"De obicei, băncile au cerut la întâlnirea de evaluare a înţelegerii de la Viena o diminuare a expunerilor, dar până acum nici FMI şi nici BNR nu au fost de acord. Cred că acest scenariu se va repeta", au explicat atunci sursele citate.
Isărescu a afirmat săptămâna trecută că acordul de la Viena, semnat de principalele nouă bănci cu capital străin din România, ar putea fi uşor revizuit, iar băncile să-şi reducă expunerea pe piaţa locală, dar a subliniat că această operaţiune nu ar trebui înţeleasă negativ.
"Trebuie să vedem şi ce este cu această rezervă pe termen lung şi, în măsura în care ea a fost creată în relaţia mamă bănci-fiică, atunci este posibil ca şi acordul de la Viena, în care sub umbrela FMI şi CE ne-am înţeles cu cele nouă bănci să-şi păstreze expunerea pe România, să fie uşor revizuit şi atunci ar trebui să avem o discuţie şi o explicaţie ca acest lucru să nu fie înţeles negativ: au plecat băncile cu banii. Nu, s-a redus expunerea faţă de România, deci s-a redus şi datoria pe termen scurt", a spus guvernatorul BNR.
După încheierea acordului de finanţare internaţională cu România, FMI şi Comisia Europeană au obţinut acordul scris al primelor nouă bănci străine în funcţie de activele deţinute în România că îşi vor menţine expunerile la nivelul înregistrat în martie 2009.
De la începutul acestui an, grupurile financiare cu expunere pe regiunea Europei Centrale şi de Est au solicitat o mai mare libertate în a transfera capitalurile între statele din regiune şi colaborare între autorităţile de reglementare din aceste ţări pentru o supraveghere consolidată.
Grupurile mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin au semnat, în august 2009, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţa românească la nivelul din martie şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.
Cele nouă bănci s-au mai întâlnit în primăvara acestui an la Atena pentru a aproba continuarea iniţiativei de la Viena.
Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit, care deţin 70% din piaţa din România.