Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că ar trebui "scrisă" o nouă lege ANI, arătând că există experinţă în acest sens şi că nu trebuie creată posibilitatea de a se face legătura între modul de acţiune pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi intrarea în spaţiul Schengen.
"Ce ştiu, în mod cert, că cel mai bun lucru pe care-l avem de făcut este să scriem o lege nouă, avem experienţă acum, ştim cum trebuie să arate şi, decât să mai facem o lege cu trimiteri - că acum avem vreo trei legi, care vizează activitatea ANI - cred că cel mai bun lucru este ca toate la un loc să fie analizate şi să scriem o singură lege, pentru că, v-am spus, nu vreau să creăm nimănui oportunitatea să lege modul cum acţionăm pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi intrarea în spaţiul Schengen", a precizat şeful statului.
El a arătat că politicienii, Guvernul şi Parlamentul au obligaţia să nu pericliteze acest obiectiv al intrării în spaţiul Schengen.
"Merităm să intrăm în spaţiul Schengen şi cred că toţi politicienii, Guvernul, Parlamentul avem obligaţia să nu periclităm acest obictiv, pentru care avem condiţiile îndeplinite. Ar fi păcat să nu valorificăm şansa de a intra în spaţiul Schengen", a adăugat Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, că va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară la începutul lunii august, în primul rând pentru legea ANI.
Şeful statului a precizat că propune ca pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extrordinare să se afle Legea ANI, proiectul legii care prevede ca procesele să nu mai fie suspendate în cazul în care sunt ridicate excepţii de neconstituţionalitate, precum şi "legea micii reforme" în justiţie, aflată pentru avizare la CSM.
Băsescu a precizat că a luat decizia de a convoca Parlamentul în urma raportului CE şi că va trimite miercuri solicitarea conducerii celor două Camere.
"Dacă Parlamentul ar veni în sesiune extraordinară, să treacă aceste trei legi, România ar putea fi ferită de a se invoca probleme legate de justiţie atunci când se va decide intrarea în spaţiul Schengen", a spus Băsescu, în contextul în care, anterior, exprimase îngrijorări în legătură cu aderarea României la spaţiul Schengen.
Curtea Constituţională a decis, luni, că este neconstituţională Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), în urma unei sesizări formulate de preşedintele Traian Băsescu.
În 13 iulie, şeful statului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea ANI reexaminată, menţionând că dispoziţiile referitoare la comisiile de cercetare a averilor sunt de competenţa Senatului în calitate de prima Cameră sesizată şi a Camerei Deputaţilor, în calitatea de Cameră decizională.