Guvernul nu a discutat despre majorarea sau reducerea cotei unice, care va rămâne la nivelul actual, de 16%, deşi există în prezent în discuţie mai multe "scenarii", a declarat duminică primul-ministru Emil Boc.
"Nu am avut şi nu avem o discuţie în acest moment despre majorarea cotei unice. Nici despre micşorare. Scenarii sunt în discuţie, dar, repet, în acest moment, cota unică este de 16%", a declarat premierul Boc.
Impozitul minim va fi eliminat în această toamnă, iar menţinerea cotei unice de impozitare de 16% rămâne un obiectiv fundamental al Guvernului, a anunţat, vineri, premierul Emil Boc, prezent la lansarea "Cartei Albe a IMM-urilor din România 2010".
"Se elimină impozitul minim începând cu această toamnă. Am apreciat şi am spus demult că acest impozit minim şi-a produs efectul pe care l-am dorit şi în această toamnă va fi eliminat", a spus Boc.
El a precizat totodată că autorităţile vor menţine cota unică de 16%, considerând că impozitarea progresivă nu poate aduce venituri suplimentare la buget faţă de nivelul actual.
"Cota unică de 16% va fi menţinută. Vă spun sincer, impozitarea progresivă nu aduce ceea ce cred unii, că poate aduce mai mult la bugetul de stat. Am avut cotă progresivă în România şi ponderea veniturilor în PIB tot 30-31% a fost, fără un surplus. În 2005, cu introducerea cotei unice, a crescut ponderea veniturilor pe această componentă, deci nu avem motive să spunem că ar trebui eliminată cota, fiind şi un semn de stabilitate şi coerenţă a activităţii economice", a arătat premierul.
Impozitul minim va fi eliminat la 1 octombrie sau la 1 noiembrie, a precizat, tot vineri, ministrul Economiei, Adriean Videanu.
Ministerul Finanţelor are calculele făcute şi sper ca până la sfârşitul anului impozitul minim să fie eliminat", a afirmat Videanu.