Programul "Casa Verde" a început cu dreptul, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, arătând că peste 22 de milioane de lei din cele 110 milioane de lei alocate în acest an persoanelor fizice participante în program au fost deja alocate.
"Până la această dată au fost depuse 3.652 de dosare de finanţare. Valoarea solicitată de titularii acestora este de 22.052.403 lei", a anunţat Borbely.
Potrivit statisticii MMP, cele mai multe dosare au fost depuse în judeţele Bihor (541), Harghita (424) şi Covasna (192).
"Valoarea alocată pe judeţ a fost deja depăşită în acestea", a spus Borbely.
Cele mai puţine dosare au fost depuse în judeţele Călăraşi (7), Brăila (9) şi Caraş-Severin şi Galaţi (câte 13).
"Putem spune că programul a pornit cu dreptul, având în vedere că înscrierile se fac de doar două săptămâni", a apreciat ministrul.
Programul "Casa Verde" a început la 1 iulie, dată de la care proprietarii de case îşi pot deschide dosarul în baza căruia, după finalizarea lucrării, pot beneficia de subvenţiile de la stat pentru completarea sistemelor de încălzire tradiţionale cu unele ecologice.
"Singura modificare a fost creşterea subvenţiei pentru centralele cu pelete şi rumeguş de la 3.000 de lei, cât intenţionam să dăm la început, la 6.000 de lei. Pentru panouri solare subvenţia rămâne de 6.000 de lei, iar pentru pompele de căldură, de 8.000 de lei, aşa cum era planificat", a declarat, în 21 iunie, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
El a explicat că subvenţia pentru centralele cu pelete sau rumeguş a fost majorată în urma unei analize care a relevat că asemenea instalaţii costă "cam la fel" ca sistemele de panouri solare.
Scopul programului "Casa Verde" este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, prin instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire.
Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului de Mediu, în funcţie de tipul instalaţiei.