Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, marţi, la Craiova, că jurisprudenţa neunitară în domeniul aplicării legilor privind proprietatea reprezintă ponderea "cea mai însemnată" în cazurile pe care România le-a pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Ministrul Cătălin Predoiu apreciază că soluţiile neunitare ale instanţelor de judecată în domeniul proprietăţii reprezintă consecinţa "incoerenţei legislative".
"Jurisprudenţa neunitară în materia proprietăţii reprezintă ponderea cea mai însemnată în condamnările înregistrate de România la CEDO. Cauzele, în opinia mea, sunt cele care ţin de incoerenţa legislativă. Legislaţia proprietăţii a fost modificată în perioada anilor ‘90 de zeci de ori şi nu exagerez. Este modificată de aproape o sută de ori legislaţia proprietăţii, numai în perioada anilor ‘90", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, susţinută la Craiova, ministrul Justiţiei.
El susţine că o soluţie în aplicarea unitară a legii o reprezintă recursul în interesul legii.
"În ceea ce priveşte recursul în interesul legii, obiectivul este tocmai pentru a asigura o jurisprudenţă unitară. Dar, în legătură cu cadrul legislativ, cheia este la Parlament. De acolo pleacă problemele uneori. Nedreptatea pleacă de multe ori chiar din lege. Aplicând legea se pot pronunţa soluţii care nu sunt în acord cu principiul echităţii", a mai spus ministrul Cătălin Predoiu.