Nivelul Prutului măsura, luni, la Oancea, 652 de centimetri, depăşind cota istorică de 648 de centimetri înregistrată în 2008, iar autorităţile gălăţene intervin în continuare pentru supraînălţarea digurilor de protecţie Brateşul de Sus şi Brateşul de Jos, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Deşi prognozele hidrologice indică în continuare creşteri ale nivelului Prutului, apa curge cu o mai mare viteză, având în vedere că Dunărea a scăzut şi poate prelua mai repede surplusul de apă din Prut", a declarat, luni, Tudorel Trâmbiţaşu, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Galaţi.
În aceste condiţii, autorităţile locale din Galaţi intervin în continuare pentru supraînălţarea digurilor de apărare de pe Prut.
"Avem 54 de specialişti de la Apele Române, atât de la noi, din Galaţi, cât şi colegi veniţi din Vaslui şi Botoşani, care lucrează, împreună cu pompierii ISU, la supraînălţarea digurilor de protecţie Brateşul de Sus (aferent satului Şiviţa) şi Brateşul de Jos. Se mai lucrează şi la supraînălţarea digului din satul Rogojeni, cu specialişti de la Apele Române şi sătenii din comuna Suceveni. Şi în satul Vlădeşti se lucrează la combaterea infiltraţiilor din digul de protecţie, împreună cu sătenii din comuna Cavadineşti. De asemenea, specialiştii noştri coordonează lucrările de combatere a inflitraţiilor apărute în satul Vlădeşti, unde în digul de apărare al unei acumulări piscicole au apărut infiltraţii”, a mai spus directorul Serviciului local de Gospodărire a Apelor Galaţi.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea, din cauza nivelului crescut al râului Prut apele au inundat, până în prezent, 120 de hectare de teren agricol cultivat cu porumb aflat în zona inundabilă, din comuna Suceveni, sat Rogojeni şi 350 de hectare de păşune, 31 de hectare de teren arabil, 605 hectare din amenajarea piscicolă Maţa Rădeanu şi 3,5 hectare de grădini legumicole din satul Vădeni, comuna Cavadineşti.