Taxa pe Valoarea Adăugată poate fi scăzută numai dacă vor fi găsite măsurile necesare acoperirii veniturilor aduse de aceasta la bugetul de stat, iar respectivele măsuri vor fi acceptate de Parlament, pentru că doar impozitarea pensiilor nu este suficientă, a declarat, duminică, la Tulcea, Emil Boc.
La finalul şedinţei Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Tulcea, premierul Emil Boc a fost întrebat de jurnalişti dacă este posbil ca în perioada imediat următoare Guvernul să decidă scăderea TVA.
"Dacă vom găsi o măsură alternativă şi acea măsură va putea fi aprobată de Parlament, se va face. În acest moment, lucrăm la foarte multe scenarii, nu de acum, ci de foarte multă vreme, şi până la finalizarea bugetului pentru 2011 vom lucra în continuare. Repet, cu această dublă condiţie: să găsim măsurile care se pun în locul TVA şi pe de altă parte acele măsuri să fie acceptate de către Parlament", a spus Boc.
El a susţinut că impozitarea tuturor pensiilor nu poate acoperi cuantumul veniturilor pe care TVA le aduce la bugetul de stat.
"Impozitarea pensiilor, de exemplu, nu acoperă în totalitate creşterea TVA. În consecinţă, vor trebui şi alte măsuri avute în vedere şi de analizat", a sublinat premierul.
El a spus că prin impozitarea tuturor pensiilor TVA poate fi redus cu "câteva procente", însă tot rămâne o parte care trebuie acoperită în continuare prin alte măsuri, în acest sens Guvernul având în lucru mai multe "scenarii".
Emil Boc nu a vrut să răspundă jurnaliştilor care cereau precizări clare referitoare la termenele la care s-ar putea reduce TVA, precum şi la măsurile alternative pe care le ia în calcul.
"De la mine nu veţi smulge date, termene, zile, vă pot spun doar ce avem în vigoare astăzi, v-am spus doar, ca perspectivă, ce se poate analiza şi la ce se poate lucra", a spus Boc.
Premierul a reiterat că la momentul la care s-a decis majorarea TVA nu exista altă soluţie.
"N-a fost şi nu este o bucurie pentru nimeni majorarea TVA, dar la acel moment nu am avut nici din punct de vedere legal, nici din punct de vedere politic, imediat o altă soluţie decât aceasta, asta este realitatea", a mai spus Boc.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, în comuna nemţeană Doljeşti, unde localnicii i s-au plâns de creşterea preţurilor, că TVA "trebuie dată înapoi jos" şi că toate pensiile trebuie impozitate.
În timpul vizitei preşedintelui Traian Băsescu în comuna nemţeană Doljeşti, localnicii s-au plâns de creşterea TVA, de reducerea ajutorului de şomaj şi a indemnizaţiei pentru persoanele cu handicap, iar preşedintele le-a răspuns că pe lângă acestea vor trebui impozitate toate pensiile.
O bătrână i s-a plâns preşedintelui că are pensie mică şi l-a rugat să nu se taie pensiile. "Nu se vor tăia, se vor impozita", a spus Băsescu. Femeia i-a mai spus preşedintelui că nu are din ce să trăiască şi că s-a scumpit şi pâinea. Preşedintele i-a spus că pâinea s-a scumpit din cauza creşterii TVA. "TVA trebuie dat înapoi jos", a răspuns Traian Băsescu.
Traian Băsescu a declarat, joi seară, la TVR, că există o dificultate în relaţia sa cu Guvernul plecând de la faptul că nu poate accepta ideea că se spune că trebuie reduse cheltuielile cu salariile şi cu personalul şi, de fapt, aceste cheltuieli cresc.
"Au crescut cheltuielile. Sigur, e un soi de autonomie prost înţeleasă în administraţia locală. Ei cred că-şi pot permite orice din punct de vedere al salarizării, după care să ceară bani la bugetul de stat pentru investiţii. Nu se mai poate întâmpla aşa ceva. Este foarte adevărat, repet, foarte adevărat, că şi Guvernul una a spus şi alta a făcut. Şi în aparatul central au crescut cheltuielile cu salariile, ceea ce motivează, dacă vreţi, o oarecare, să spunem dificultate a relaţiei mele cu Guvernul în ansamblul lui", a spus Băsescu.
Şeful statului a mai precizat că este un adversar al creşterii TVA, menţionând că soluţia cea mai bună este scăderea cheltuielilor publice. El a susţinut că premierul Emil Boc ar fi putut, probabil, să-şi asume, prin OUG, impozitarea pensiilor ca alternativă la creşterea TVA.
Guvernul a decis creşterea TVA de la 19% la 24%, urmând totodată să ceară Parlamentului să urgenteze procedura de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor speciale. Deciziile au fost luate după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale unele măsuri de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea.