Câteva comune din Neamţ şi Bacău sunt inundate de apele Siretului, care în zona Hălăuceşti au depăşit digul, prognoza specialiştilor arătând că Siretul va depăşi, vineri dimineaţă, cu aproape doi metri cota de pericol, în zona localităţi Nicolae Bălcescu.
Apele care trec peste coronamentul digului de la Hălăuceşti inundă, în prezent, o "incintă agricolă aparţinând Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF)", se arată într-un comunicat de joi al Administraţiei Naţionale "Apele Române".
"Echipele mixte s-au retras de pe digul Hălăuceşti şi se îndreaptă spre digul de la Răchiteni, care mai are o gardă de siguranţă cu circa 1,2-1,3 metri", au precizat reprezentanţii ANAR.
Din cauza revărsării Siretului, localităţile afectate şi parţial evacuate din judeţele Neamţ şi Bacău sunt Rotunda, Buruieneşti, Gădinţi, Ion Creangă, Recea, Schineni şi Săuceşti.
Specialiştii ANAR prognozează că, vineri dimineaţă, viitura de pe Siret va ajunge în zona localităţii Nicolae Bălcescu, cu un nivel de 740 de centimetri, cu 1,9 metri peste cota de pericol.
Pe de altă parte, nivelul Dunării se apropie de recordul înregistrat în timpul inundaţiilor din 2006. Astfel, la Brăila, nivelul fluviului este de 690 de centimetri, cu 30 de centimetri peste cota de pericol, însă cu mai puţin decât nivelul-record din 2006. La Galaţi în schimb, cota Dunării este de 660, la doar un centimetru diferenţă de nivelul din 2006.
Debitul Dunării la intrarea în ţara era, joi, de 13.300 de metri cubi pe secundă, aproape de cel din 2006.