BNR va lua măsuri pentru limitarea efectelor negative ale majorării TVA privind inflaţia şi va menţine o politică monetară prudentă, ţinând cont de accelerarea temporară a inflaţiei, dar şi de persistenţa incertitudinilor privind rezultatele eforturilor de consolidare fiscală, potrivit instituţiei.
"În condiţiile în care majorarea taxei pe valoarea adăugată va conduce imediat la o creştere semnificativă a nivelului preţurilor cu amănuntul - şi implicit la o accelerare temporară a inflaţiei măsurată pe baza indicelui agregat al preţurilor de consum - BNR va acţiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei măsuri şi continuarea ancorării anticipaţiilor inflaţioniste la niveluri scăzute", se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale.
BNR menţionează că riscul producerii acestor efecte, coroborat cu persistenţa incertitudinilor privind rezultatele eforturilor de consolidare fiscală şi a celor privind evoluţia mediului economic extern reclamă păstrarea unei conduite prudente a politicii monetare.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis miercuri menţinerea dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, precum şi a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.
Totodată, banca centrală a anunţat că urmăreşte gestionarea "fermă" a lichidităţii din sistemul bancar, mesaj mult puternic decât cel de la şedinţa precedentă, din luna mai, când CA-ul BNR vorbea despre gesitonarea "adecvată" a lichidităţii.
Deciziile vizează pe termen mai îndelungat asigurarea continuării procesului de dezinflaţie în concordanţă cu obiectivele stabilite pe termen mediu, revitalizarea sustenabilă a procesului de creditare a economiei româneşti, cu precădere reluarea împrumuturilor către sectorul privat, precum şi evitarea volatilităţii excesive a cursului de schimb.
Totodată, banca centrală a precizat că monitorizează cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare. Acestea creează premise favorabile pentru reluarea pe baze sustenabile a creşterii economice.
CA al BNR reafirmă că respectarea obiectivelor asumate în cadrul aranjamentului multilateral de finanţare externă cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii financiare internaţionale este principala ancoră pentru reluarea sustenabilă a procesului de dezinflaţie, menţinerea stabilităţii financiare şi relansarea durabilă a activităţii economice.
Banca centrală a scăzut de la începutul acestui an dobânda în fiecare dintre cele patru şedinţe de politică monetară anterioare, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, dar a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută la 15% şi, respectiv, 25%.
Curtea Constituţională a decis, vineri, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau printre altele scăderea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.
În aceste condiţii, Executivul a decis sâmbătă majorarea TVA de la 19% la 24%.
BNR a fixat pentru acest an o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, iar cea mai recentă estimare dată publicităţii arăta că rata anuală se va situa la 3,7%.
Potrivit calendarului anunţat, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 4 august, când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflaţiei.