Nivelul râului Siret în dreptul localităţii ieşene Hălăuceşti este în scădere, iar la ora actuală nu există pericolul producerii unor inundaţii, a declarat primarul comunei, Iosif Anton, care a adăugat că vârful viiturii în zonă a fost atins miercuri după-amiază, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Suntem în alertă şi facem măsurători permanente. Nivelul Siretului este ridicat, dar maximul viiturii a trecut fără probleme. Apele au început să scadă, nu foarte mult, dar e un semn că situaţia se îmbunătăţeşte. Eu unul sunt optimist şi sper să nu mai avem şi o a doua viitură", a afirmat primarul Iosif Anton.
El a precizat că în zona inundabilă a Siretului din localitate nu sunt locuinţe.
Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) informa, miercuri la prânz, că maximul viiturii de pe Siret se află în zona Hălăuceşti şi se va menţine câteva ore şi că echipele Apelor Române, ale IJSU, ale Armatei şi ale Jandarmeriei lucrează la consolidarea digului şi la stabilizarea infiltraţiilor.
Potrivit sursei citate, debitul Siretului în amonte, la Lespezi, este într-o uşoară scădere, fiind în prezent de 1300 mc/s faţă de debitul maxim atins în cursul nopţii, în jur de 1700 mc/s.
"Până la un debit de 2000 mc/s, digurile din zona Paşcani consolidate în cursul nopţii rezistă, singura problemă fiind presiunea foarte mare pusă asupra digurilor o lungă perioadă de timp", se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.
Specialiştii avertizează că, în cursul nopţii, viitura de pe Siret va ajunge prin propagare în zona Nicolae Bălcescu - Roman.
Nicio localitate ieşeană situată pe malul Siretului nu a fost inundată, iar mare parte din cei 4.500 de locuitori evacuaţi marţi seară din municipiul Paşcani şi din comunele Lespezi, Mirceşti, Mogoşeşti-Siret, Stolniceni-Prăjescu şi Răchiteni, s-au întors la casele lor.