Senatul a adoptat în această sesiune parlamentară 179 de proiecte de lege şi propuneri legislative, din cele 457 înregistrate, se arată într-un comunicat al preşedintelui acestei Camere, Mircea Geoană, remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
În această sesiune parlamentară s-au înregistrat la Senat 457 de proiecte de lege şi propuneri legislative, din care 113 iniţiate de Guvernul României şi 344 propuneri legislative ale senatorilor şi deputaţilor.
Au fost adoptate 179 de proiecte de lege şi propuneri legislative. "Şi de această dată, numărul propunerilor legislative înregistrate şi dezbătute îl depăşeşte cu mult pe cel al proiectelor de lege înaintate de Guvern. Pe domenii de interes au fost înregistrate un număr de 145 iniţiative legislative privind reforma instituţională, 62 privind apărarea, 43 privind agricultura, silvicultura şi protecţia mediului și 41 privind justiţia şi afacerile interne", se arată în comunicatul lui Geoană.
El aminteşte că a fost adoptată Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, Legea privind sistemul unitar de pensii şi Legea Agenţiei Naţionale de Integritate.
"Au fost aprobate 48 de Ordonanţe de urgenţă, 17 ordonanţe emise în baza legii de abilitare şi 34 de proiecte de lege, altele decât de aprobare a ordonanţelor, precum şi numeroase legi de modificare şi completare a unor acte normative aflate deja în vigoare. Este de precizat faptul că în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Senatului se află în acest moment un proiect de lege fundamental: proiectul Legii educaţiei naţionale şi învăţarea pe tot parcursul vieţii. De asemenea, Camera Deputaţilor şi Senatul au dezbătut, în comisii speciale, proiectele Codurilor de procedură civilă şi penală, care în curând vor fi pe masa Preşedintelui pentru a fi promulgate", se arată în comunicat.
Geoană menţionează că în domeniul controlului parlamentar, ca una din funcţiile importante ale Parlamentului, au fost adresate Guvernului 435 de întrebări şi 444 de interpelări, "la care nu au primit răspuns, potrivit legii, doar 93 de întrebări şi interpelări". "Numărul acestora demonstrează, în mod evident, o creştere a interesului senatorilor pentru acest tip de control parlamentar", precizează preşedintele Senatului.
În această sesiune au fost dezbătute şi respinse trei moţiuni simple, având ca obiect învăţământul, transporturile şi pensiile, iar activitatea politică a senatorilor s-a concretizat şi în 563 declaraţii politice, prezentate de întregul spectru politic din această Cameră.
"În acestă sesiune, a funcţionat o comisie de anchetă în cazul companiei ENEL, iar Biroul Permanent tocmai a avizat pozitiv înfiinţarea unei noi comisii legate de companiile implicate în distribuţia de energie", scrie Geoană, care precizează că Senatul a cerut Guvernului informaţii pentru perioada 2004-2009 despre situaţia din ministere şi agenţii în ceea ce priveşte statele de personal şi de plată, planurile de achiziţii publice şi de investiţii, standardele de cost, subvenţiile, bugetele de venituri şi cheltuieli şi cuantumul fondurilor europene.
"Senatul a devenit în această sesiune un spaţiu important pentru dezbaterea temelor care preocupă societatea. În formatul Biroului Permanent, în legătură cu evoluţiile socio-economice ale ţării, au fost audiaţi Guvernatorul BNR, primul-ministru, precum şi reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene în România. De asemenea, Senatul a continuat să se ralieze iniţiativelor din societatea civilă, prin încheierea de parteneriate cu diverse organizaţii. Sub patronajul Senatului sau al Preşedintelui Senatului, au fost organizate evenimente prin care legislativul s-a manifestat ca partener activ în legătură cu subiectele de interes public", se mai arată în bilanţul făcut de Geoană.
El aminteşte că, sub preşedinţia sa, cheltuielile senatorilor sunt făcute publice în fiecare lună pe pagina de internet a Senatului, a fost constituit un grup de lucru pentru elaborarea procedurii prin care Camera Superioară să fie implicată în procesul decizional de la nivelul UE.
"Trebuie precizat că până acum, din 2007, Parlamentul nu a trimis nicio opinie Comisiei Europene. În premieră, la nivelul Senatului a avut loc o consultare asupra unui proiect de lege înainte ca acesta să fi intrat în circuitul legislativ (Legea Voluntariatului). A fost pusă la punct o procedură, la nivelul serviciilor Senatului, prin care se oferă asistenţă juridică senatorilor şi se verifică minimal conformitatea propunerilor legislative depuse cu Constituţia şi cu alte legi aflate în vigoare. Deschiderea Senatului a continuat prin facilitarea vizitării acestuia şi prin stagiile de practică pentru studenţi organizate. În premieră, preşedintele Senatului a realizat un raport anual în ceea ce priveşte fondul preşedintelui Senatului. Acest raport detaliat a fost prezentat conducerii Senatului în şedința Biroului Permanent", se arată în comunicat.