Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 iun 2010 - Anul XV, nr. 151 (4442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Anumite agresiuni faţă de mediu devin fapte penale odată cu alinierea legilor româneşti la cele UE

Miercuri, 30 Iunie 2010 (16:18:05)

Câteva agresiuni faţă de mediu care în prezent nu sunt cuprinse în legislaţia penală românească vor fi preluate dintr-o directivă europeană, scopul fiind atât înăsprirea sancţiunilor pentru abuzurile împotriva mediului, cât şi alinierea legislaţiei în domeniu în întreaga Uniune Europeană.

România este obligată ca, până în 26 decembrie 2010, să transpună Directiva 2008/99/CE privind protecţia mediului prin intermediul dreptului penal.

"Există deja la nivel comunitar o serie de acte cuprinzând norme de protecţie a mediului, acte pentru a căror respectare la nivelul tuturor statelor membre este necesară instituirea unor standarde minime la nivel european în ceea ce priveşte sancţionarea actelor ilicite în domeniu, care au fost transpuse deja în legislaţia naţională. Experienţa a demonstrat însă că actualele sisteme de sancţionare nu au fost suficiente pentru a garanta respectarea în totalitate a legislaţiei privind protecţia mediului. O astfel de respectare trebuie să fie consolidată prin prevederea de sancţiuni de natură penală, care reprezintă instrument puternic, de natură diferită faţă de sancţiunile administrative sau cu un mecanism de compensare întemeiat pe dreptul civil", se precizează în expunerea de motive a unei propuneri legislative iniţiate de Ministerul Mediului şi Pădurilor, în prezent aflată în circuitul de avizare.

Directiva europeană stabileşte o listă minimă a celor mai grave încălcări ale normelor privind protecţia mediului, fapte care "ar trebui considerate" infracţiuni în legislaţia internă a fiecărui stat membru al Uniunii Europene, urmând ca fiecare ţară în parte să stabilească limitele sancţiunilor.

Unele din prevederile acestei directive se regăsesc deja în legislaţia românească, însă "o mare parte dintre acestea nu sunt complet transpuse", se mai arată în documentul citat.

Astfel, proiectul de lege aduce noi incriminări în domeniul protecţiei mediului, prevederi care au rolul de a completa cadrul legal existent în materie.

Între acestea se numără, spre exemplu, cazul operaţiunilor cu deşeuri. În prezent, legea vizează doar operaţiunile cu deşeuri periculoase, însă directiva obligă statele membre să penalizeze şi anumite operaţiuni cu deşeurile care nu sunt considerate periculoase. Astfel, apare sancţionat "exportul de deşeuri, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu", faptă descrisă în Regulamentul CE 1013 din 2006 privind transferurile de deşeuri. În prezent, legislaţia internă a României sancţionează doar importul, tranzitul, introducerea sau "scoaterea de pe teritoriul ţării de deşeuri, cu nerespectarea dispoziţiilor legale".

Şi în domeniul protecţiei habitatelor naturale şi a exemplarelor de faună şi floră protejate legea românească are o serie prevederi, însă a fost necesară preluarea anumitor dispoziţii referitoare la comerţul cu specii protejate la nivel european şi chiar internaţional.

"Infracţiunile cuprinse în prezenta lege se alătură celor deja existente în diferite reglementări speciale, precum şi în Codul penal", se mai precizează în textul proiectului de lege supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului şi Pădurilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anumite agresiuni faţă de mediu devin fapte penale odată cu alinierea legilor româneşti la cele UE.
 Vizualizări articol: 532 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anumite agresiuni faţă de mediu devin fapte penale odată cu alinierea legilor româneşti la cele UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei