Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 iun 2010 - Anul XV, nr. 150 (4441)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Omar Hayssam şi fratele său, condamnaţi definitiv la închisoare în dosarul Foresta Nehoiu

Marţi, 29 Iunie 2010 (16:08:12)

Fraţii Hayssam şi Mohamad Omar au fost condamnaţi, marţi, la închisoare în dosarul Foresta Nehoiu, pentru fraudă, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care s-a pronunţat definitiv în acest dosar.

Omar Hayssam a încheiat contractul de privatizare a societăţii Foresta SA Nehoiu (judeţul Buzău) şi apoi, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi împreună cu Gheorghe Iosif (vicepreşedinte al Consiliului), a dispus, în octombrie 2001-iulie 2004, vînzarea activelor societăţii (mai ales terenuri). Scopul vînzării era de a obţine bani în vederea achitării obligaţiilor către bugetul de stat, dar sumele obţinute nu au fost folosite în scopul stabilit.

În aceeaşi perioadă, între SC Foresta SA Nehoiu şi firmele controlate şi coordonate de membrii grupului infracţional, au fost încheiate numeroase contracte de vînzare-cumpărare a unor terenuri şi a altor active ale societăţii privatizate. Printre societăţile menţionate se numărau - potrivit procurorilor - SC Valverde SRL, SC Ssanyong Trading Romania SRL, SC Optil Exim SRL, SC Best Wood Nehoiu SRL, SC Dunărea International SRL şi SC Manhattan Entreprises SRL.

Marţi, Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la trei ani de închisoare cu executare, doi ani interzicerea unor drepturi şi expulzarea din România după executarea pedepsei, în dosarul Foresta Nehoiu, în care instanţele inferioare hotărâseră achitarea lui.

Şi fratele sirianului, Mohamad Omar, a fost condamnat de magistraţii instanţei supreme, la doi ani de închisoare cu executare, doi ani interzicerea unor drepturi şi expulzarea din România după executarea pedepsei. Aceeaşi pedeapsă a primit şi El Assal Emil Raja.

Gheorghe Iosif, judecat pentru crimă organizată şi bancrută frauduloasă, şi Carmen Marilena Popa, judecată pentru fals intelectual, au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei şi interzicerea unor drepturi, respectiv şase luni de închisoare cu suspendare.

Decizia de marţi a instanţei supreme va fi comunicată Curţii de Apel Bucureşti şi Tribunalului Bucureşti, care este instanţa de executare în acest caz. Aceeaşi decizie va fi transmisă de Tribunal la punctele de frontieră, cât şi Ministerului Justiţiei.

Instanţa supremă a finalizat, în 28 mai, dezbaterile în dosarul Foresta Nehoiu, în care Omar Hayssam a fost trimis în judecată alături de alte persoane pentru bancrută frauduloasă, caz în care Curtea de Apel Bucureşti a decis achitarea tuturor inculpaţilor pe motiv că fapta nu se mai regăseşte în legea penală.

Magistraţii instanţei supreme au dezbătut atunci recursul procurorilor împotriva deciziei din iulie 2009 a Curţii de Apel Bucureşti (CAB), prin care această instanţă a decis achitarea tuturor inculpaţilor din dosar.

Procurorul de şedinţă le-a cerut la acea vreme judecătorilor admiterea recursului şi condamnarea la închisoare a omului de afaceri Omar Hayssam, a fratelui lui, Mohamad Omar şi a lui El Assal Emil Raja.

Reprezentantul Ministerului Public a arătat că cei trei ar fi pus bazele grupului şi i-ar fi îndemnat pe ceilalţi doi inculpaţi din dosar să comită infracţiuni de factură economică. "Iniţiativa activităţilor infracţionale a aparţinut străinilor", a subliniat procurorul.

Referitor la Gheorghe Iosif, judecat pentru crimă organizată şi bancrută frauduloasă şi la Carmen Marilena Popa, judecată pentru fals intelectual, procurorul a cerut stabilirea unor condamnări, dar cu suspendarea executării pedepsei şi interzicerea unor drepturi.

Procurorul a susţinut în faţa judecătorilor că noţiunea de bancrută frauduloasă nu a dispărut din normele penale aflate în vigoare şi că ea se regăseşte în Legea 85/2006, astfel că instanţa de judecată poate decide condamnarea în acest caz.

În replică, avocatul sirienilor le-a spus magistraţilor că "faptele, aşa cum au fost ele, nu mai au valenţe penale la acest moment din cauza legislaţiei în vigoare, singurele valenţe în acest caz fiind de natură comercială".

Apărătorul a susţinut la acel moment că "societatea Foresta Nehoiu nu se afla în procedura insolvenţei" şi că "tranzacţiile efectuate de societate nu treceau pe sub ochii unui judecător sindic", toate tranzacţiile acestei societăţi fiind "acte comerciale simple".

Avocaţii celor cinci inculpaţi au cerut judecătorilor menţinerea deciziei de achitare dispusă în etapa fondului procesului de Curtea de Apel Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat în iulie 2009 pe Omar Hayssam în dosarul Foresta Nehoiu, întrucât fapta pentru care a fost acuzat iniţial, bancruta frauduloasă, a fost abrogată, iar legile nu prevăd infracţiuni de natura celor pentru care sirianul a fost trimis în judecată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT, Omar Hayssam şi fratele lui, Mohamad Omar, au fost acuzaţi că ar fi constituit un grup infracţional la care au aderat şi alte persoane cu scopul de a obţine beneficii materiale şi financiare, prin comiterea de infracţiuni. Procurorii au stabilit că Omar Hayssam era liderul acestui grup, iar Mohamad Omar şi El Assal Emile Raja erau responsabili de activitatea firmelor controlate, cunsocuite drept "Grupul Manhattan".

Probele administrate de procurori au stabilit că grupul infracţional controla activitatea a câtorva zeci de firme - printre care Foresta Nehoiu SA, Foresta Transcom SRL, Best Wood Nehoiu SRL - care, în scopul ascunderii faptelor ilicite, simulau încheierea de contracte cu alte firme fantomă.

În 26 mai 2010, Omar Hayssam şi cei doi asociaţi ai săi Quasin Esse şi Mohamad Omar au fost condamnaţi şi de Tribunalul Bucureşti la 16 şi, respectiv, 14 ani de închisoare într-un alt dosar, privind înşelarea mai multor firme de leasing cu capete de tractor Volvo, pe care le-au exportat cu acte false în Siria şi Egipt. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Între timp, în anul 2008, Omar Hayssam a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în lipsă, la 20 de ani de detenţie pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor români. Sirianul este urmărit general, naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti.

Omar Hayssam este dat în urmărire internaţională, el fiind condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaşie şi Justiţie la 20 de ani de detenţie, pentru implicarea în răpirea a trei jurnalişti la Bagdad.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Omar Hayssam şi fratele său, condamnaţi definitiv la închisoare în dosarul Foresta Nehoiu.
 Vizualizări articol: 704 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Omar Hayssam şi fratele său, condamnaţi definitiv la închisoare în dosarul Foresta Nehoiu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei