Ministerul Sănătăţii a finalizat normativul de personal pentru unităţile sanitare cu paturi, care vor putea angaja un număr mai mare de medici şi personal medical cu pregătire medie, dar prin aplicarea căruia vor fi restructuraţi 3.100 de angajaţi TESA, cei mai mulţi la Galaţi, Craiova şi Timişoara.
A fost creat un normativ mai flexibil, între un minim şi un maxim, astfel încât să dea posibilitatea managerului de a decide angajarea de personal în secţia sau compartimentul cu deficit, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, citat într-un comunicat remis marţi de MS.
Astfel, conform noilor prevederi, normarea de personal medical se va face comasat pentru asistenţă medicală spitalicească, elimininându-se diferenţierea pentru specialităţi medicale şi chirurgicale, aşa cum este prevăzut în prezent.
Din momentul punerii în aplicare a noului normativ, criteriul de normare a asistenţei medicale în funcţie de numărul de paturi va fi de un post de medic la 5-15 paturi şi un post de personal sanitar mediu la 8-12 paturi/tură.
De exemplu, dacă în prezent pentru specialităţile medicale din spitalele mari (regionale, de urgenţă, institute, spitale clinice) era prevăzut un post de medic la 12 paturi şi un post de personal sanitar mediu la 10 paturi pe tură, după aplicarea noilor prevederi va exista un medic la 5-15 paturi şi un cadru sanitar mediu la 8-12 paturi/tură.
La fel se va întâmpla şi la asistenţa medicală spitalicească din spitalele judeţene şi de specialitate. Dacă până în prezent este impusă angajarea unui medic la 16 paturi şi a unui cadru sanitar mediu la 14 paturi/tură, începând cu noile prevederi se dă posibilitatea unităţii respective să decidă dacă va avea angajat un medic la 5 paturi sau la 15 paturi.
Şi pentru asistenţa medicală acordată în unităţile, secţiile sau compartimentele de cronici se va îmbunătăţi normativul. Dacă până în prezent exista un post de medic la 20 paturi şi un post de cadru cu studii medii la 18 paturi/tură, conform noului normativ este prevăzut un post de medic la 18-25 paturi şi un post de cadru mediu sanitar la 12-20 paturi/tură, în funcţie de necesităţi.
Pentru sanatorii s-a prevăzut un post de medic la 30-45 paturi şi un post de asistent medical la 20-30 paturi/tură. În cazul preventoriilor, va fi un medic angajat la 70-100 paturi şi un cadru mediu sanitar la 30-50 paturi/tură.
În schimb, după ce va fi aplicată noua grilă, există posibilitatea reducerii de personal din categoria TESA şi muncitori.
Normativul va avea ca efect reducerea unui număr de 2-115 de persoane din categoria TESA în unităţile sanitare unde există excedent de personal faţă de normativul din prezentul proiect. Peste 3.100 de persoane vor fi restructurate.
"Nu mai putem susţine un normativ de personal administrativ umflat. Trebuie să eficientizăm activitatea unităţilor sanitare. Am făcut o analiză asupra situaţiei la zi din spitale şi am constatat că unităţi sanitare similare ca structură şi adresabilitate funcţionează cu număr diferit de angajaţi TESA. Problema este că cei cu o structură «bogată» în personal funcţionează la fel ca şi ceilalţi. Noul normativ va ajuta toate spitalele să se încadreze în limita bugetară de 70 la sută cheltuieli de personal din bugetul unităţii sanitare cu paturi începând cu 1 ianuarie 2010", a declarat ministrul Sănătăţii.
De exemplu, spitale cu acelaşi număr de paturi- 922 au o diferenţă de personal TESA angajat de aproape 24 de persoane. Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte are angajate 61 de persoane, în timp ce Spitalul Clinic de Urgenţă Braşov are 85 de persoane. Acesta nu este personal medical, care să realizeze servicii pentru pacienţi, ci este personal administrativ. Noul normativ în cazul acestor unităţi este de 39 de persoane angajate în categoria TESA.
Cel mai mare număr de posturi reduse pentru a se încadra în noul normativ va fi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi unde, la 1.222 de paturi sunt în prezent angajate 154 de persoane TESA. În acest spital lucrează la departamentul financiar - contabil nu mai puţin de 26 de persoane. Prin comparaţie, în departamentul financiar contabil al MS, care deserveşte toată ţara, lucrează 12 persoane.
La departamentul de achiziţii publice şi contractare sunt angajaţi 14 salariaţi, în timp ce la Ministerul Sănătăţii sunt angajate patru persoane "pentru tot ceea ce înseamnă achiziţii de vaccin, echipamente medicale etc, la nivel naţional".
Departamentul informatic al spitalului are şapte persoane angajate, mult peste necesar.
Normativul pentru Spitalul de Urgenţă din Galaţi este de 39 de persoane, ceea ce înseamnă o reducere de 115 persoane.
În serviciul TESA din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova lucrează 139 de persoane TESA, puţin peste jumătate din tot personalul Ministerului pe toate domeniile de activitate. Aici sunt 16 angajaţi la departamentul tehnic şi 6 IT-işti. Sunt 23 contabili şi 29 persoane la aprovizionare, transport şi administrativ. Şi de aici vor trebui să fie disponibilizate 100 de persoane.
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara "se bate recordul de personal IT", fiind 11 informaticieni angajaţi, potrivit sursei citate.
Personalul de deservire, însemnând activităţi de întreţinere clădiri şi instalaţii de apă, lumină şi încălzire va fi redus de la 1,5 la sută posturi din ştatul de funcţii la unu la sută.
După perioada de dezbatere publică şi publicarea în Monitorul Oficial, Ordinul ministrului Sănătăţii va fi aplicat în toate unităţile sanitare cu paturi, indiferent dacă acestea se află sub coordonarea MS sau sunt deja transferate autorităţilor locale.