Preşedintele PSD, Victor Ponta, a avertizat, vineri, că măsura tăierii nediferenţiate a salariilor "poate că este constituţională", dar este una antisocială, care "creează un pericol" pentru România şi care va accentua criza economică, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ponta a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că este o "minciună" afirmaţia potrivit căreia Guvernul va trebui să majoreze taxele şi impozitele pentru a compensa faptul că nu se mai taie pensiile.
"Poate că este constituţional, dar este antisocial şi creează un pericol la fel de mare pentru România să fii de acord cu tăierea nediscriminatorie şi nediferenţiată a salariilor din România, ale celor care lucrează în instituţii bugetare. E anormal să tai 25 la sută din salariile medicilor, profesorilor, poliţiştilor, militarilor şi judecătorilor şi 15 la sută din indemnizaţia de şomaj sau din cea de creştere a copilului. Sunt măsuri antisociale, împotriva viitorului României, care vor accentua criza economică", a spus Ponta.
Liderul PSD a calificat drept "absurdă" reacţia celor din Guvernul Boc la decizia Curţii Constituţionale privind pensiile, care "nu discută cu nimeni, nu prezintă soluţii, nu lansează o dezbatere publică, ci se gândesc doar ce să facă ei de acum încolo".
"Dacă se vor lua decizii de mărire a taxelor şi impozitelor ca să se acopere ceea ce nu s-a tăiat de la pensii, este o minciună. Nu e nevoie de măriri de taxe şi impozite, câtă vreme numai pensiile erau declarate neconstituţionale. Aceste tăieri de pensii pot fi acoperite foarte bine din tăierea cheltuielilor cu servicii şi bunuri sau din cheltuielile ministerelor. Dacă Guvernul vine să mărească taxele e o minciună, suma e mică încât poate fi acoperită din ajustări de cheltuieli", a explicat liderul PSD.
Ponta a participat, vineri, la Cluj-Napoca, la Conferinţa Municipală de alegeri a PSD.
Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţionale articolul 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi articolul 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.
Articolul 1, litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor se referă la "pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale".
Potrivit articolului 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, "de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%. La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum şi a indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începînd cu data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei".
Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat că decizia CC este "obligatorie", iar Guvernul trebuie să caute de urgenţă alte surse pentru a păstra echilibrul bugetar şi cifrele convenite cu FMI, afirmând că, în opinia sa, nu există alte surse importante decât creşterea cotei unice şi a TVA.
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că Guvernul are pregătit un pachet alternativ cu măsuri de reducere a deficitului bugetar pe care îl discută cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, el evitând să precizeze dacă acest pachet include şi majorarea TVA şi a cotei unice de impozitare.