Liderul PNL Iaşi, deputatul Relu Fenechiu, consideră că dacă va fi aplicată varianta creşterii taxelor România va intra în colaps financiar, astfel de măsuri având, în opinia sa, efecte catastrofale asupra firmelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Relu Fenechiu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în urma decizei Curţii Constiţionale Guvernul ar putea opta pentru creşterea taxelor, iar o asemenea măsură ar duce România în colaps financiar.
"Să nu aibă tupeul Guvernul să vină cu a doua variantă, cea a creşterii taxelor. Astfel de măsuri ar duce România în colaps financiar. Şi aşa firmele sunt în criză şi au probleme. Cu siguranţă creşterea taxelor ar avea efecte catastrofale”, a spus Relu Fenechiu.
Liderul liberal a susţinut că PDL şi Traian Băsescu au dorit cu orice preţ impunerea oamenilor lor la Curtea Constituţională, dar că "nici aceştia nu au votat împotriva evidenţei".
"Cei de partea lui Băsescu de la Curtea Constituţională nu au putut forţa nota, pentru că se încălcau nişte prevederi. Nici măcar ei nu au votat împotriva evidenţei. Înţeleg că au fost discuţii dure între cei de la Curtea Constituţională şi Guvern, pentru ca măsurile să poată fi aplicate, dar nu s-a putut. Băsescu şi Boc au crezut că pot veni cu orice aberaţie în Parlament, iar apoi la Curte să treacă fără probleme. Ei voiau o majoritate la Curtea Constituţională, care să nu mai fie ca un ghimpe", a afirmat Relu Fenechiu.
Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, vineri, că decizia CC este "obligatorie", iar Guvernul trebuie să caute de urgenţă alte surse pentru a păstra echilibrul bugetar şi cifrele convenite cu FMI, afirmând că, în opinia sa, nu există alte surse importante decât creşterea cotei unice şi a TVA.
Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţionale articolul 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi articolul 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.
Articolul 1, litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor se referă la "pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale".
Potrivit articolului 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, "de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%. La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum şi a indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începînd cu data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei".