Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 iun 2010 - Anul XV, nr. 147 (4438)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Direcţiile de sănătate publică din judeţele afectate de inundaţii, în alertă

Vineri, 25 Iunie 2010 (19:06:39)

Ministerul Sănătăţii (MS) atrage atenţia reprezentanţilor direcţiilor de sănătate publică să pună în aplicare acţiunile din planul de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de inundaţii.

Astfel, pentru a preîntâmpina apariţia de epidemii, direcţiile de sănătate publică vor asigura, în principal, supravegherea populaţiei din punct de vedere epidemiologic şi monitorizarea calităţii apei potabile în zonele afectate, asanarea şi dezinfecţia fântânilor, potrivit unui comunicat de vineri al MS.

"Acolo unde va fi cazul, se va asigura asistenţa medicală de urgenţă pentru toate persoanele aflate în dificultate şi vor verifica stocurile de medicamente, materiale necesare, dezinfectanţi, vaccinuri pentru acordarea asistenţei medicale pentru prevenirea îmbolnăvirilor. De asemenea, va fi asigurat transportul gravidelor, a persoanelor în vârstă cu boli cronice, dializaţilor şi copiilor care au nevoie de servicii medicale", se arată în comunicat.

Acolo unde este necesar reprezentanţii DSP-urilor vor înregistra populaţia afectată pentru a declanşa campanii de vaccinare împotriva hepatitei A şi tetanosului.

MS face apel la medicii de familie să asigure asistenţa medicală în permanenţă şi să monitorizeze starea de sănătate a populaţiei din zonele afectate.

Reprezentanţii Ministerului recomandă populaţiei, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, să consume apă îmbuteliată, să nu bea apă direct din fântâni sau de la robinet, să utilizeze pentru prepararea alimentelor apa fiartă şi răcită, să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic, să nu atingă animalele moarte şi să avertizeze autorităţile pentru evacuarea acestora, să evite expunerea prelungită la frig/umezeală, să păstreze alimentele în condiţii igienice, să respecte igiena individuală, la primele semne de boală să se prezinte la cel mai apropiat medic sau spital.

Hidrologii au transmis, vineri, o avertizare de inundaţii valabilă de vineri, ora 16.00, până duminică, ora 16.00, menţinând codul portocaliu pe Prut şi Crasna şi instituindu-l în judeţele Bacău, Buzău, Vaslui, Galaţi, Botoşani şi Harghita, în vreme ce codul galben vizează 12 judeţe ale ţării.

Centrul Operativ pentru Stiuaţii de Urgenţă a Ministerului Mediului a transmis avertizarea hidrologică, vineri dimineaţă, către prefecturile Bacău, Botoşani, Galaţi, Harghita, Iaşi, Satu-Mare, Vaslui (pentru cod portocaliu) şi Bacău, Bistriţa, Buzău, Cluj, Braşov, Covasna, Harghita, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Timiş şi Vrancea (cod galben), se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului şi Pădurilor.

Hidrologii prevăd, pentru următoarele două zile, scurgeri de pe versanţi, torenţi, pârâie cu efect de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi atenţie.

Astfel, se menţine codul portocaliu pe Prut, între sectorul Oroftiana-Radăuţi şi acumularea Stânca Costeşti, precum şi pe Crasna, în aval de staţia hidrometrică Domăneşti, în judeţul Satu-Mare.

Totodată, se instituie cod portocaliu pe Baseu-judeţul Botoşani, Bahlui, Jijia-judeţul Iaşi, Elan, Copăceana, Bozia, Muşata, Sărata, Bârlad, Zeletin, Berheci, Tecucel - judeţul Vaslui şi Galaţi, Corozel, Calmatui, Geru, Suhu, Lozova, Greaca, Rusca, Mălina, Cătuşa, Chineja, Oarba, Horincea - judeţul Galaţi, Trotuş - judeţul Harghita, Bacău, Tazlău, Suşiţa, Zabrauţi, Răcăciuni, Răcătău - judeţul Bacău.

Hidrologii au menţinut codul galben pe Someşul Mic, la staţie hidrometrică Salatiu-judeţul Cluj şi pe Bega Veche-judeţul Timiş.

Avertizarea cod galben a fost şi ea extinsă, pe râurile din bazinele hidrografice Iza, Vişeu, Someşul Mare - judeţul Maramureş, Bistriţa Năsăud, Mureşul superior - judeţul Harghita, Mureş, Oltul superior - judeţul Harghita, Covasna, Braşov, bazinele superioare ale râurilor Prahova şi Buzău-judeţul Prahova, Buzău, Putna, Râmnicu Sărat - judeţul Vrancea, râul Siret - sectorul Zvoriştea - Lungoci, râurile Suceva, Modova, Bistriţa - judeţele Suceava, Neamţ, Bacău.

Izolat, creşteri importante de debite sunt posibile şi pe râurile din zonele de munte din celelalte bazine hidrografice, mai spun hidrologii.

Debitul râului Prut, la staţia Rădăuţi-Prut, este în creştere, ajungând, joi după-amiază, la 993 metri cubi pe secundă şi atingând 1.400 metri cubi pe secundă în cursul dimineţii de vineri, fără a exista însă pericolul producerii unor inundaţii, spune Direcţia Apelor Prut Iaşi.

Potrivit specialiştilor DAP Iaşi, măsurile dispuse la acumularea Stânca-Costeşti permit preluarea unor eventuale viituri pe afluenţii Prutului, care sunt prognozate să apară pe sectorul Stânca Costeşti-Galaţi în următoarele două-trei zile.

Prefectul judeţului Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, a declarat, joi, că pericolul producerii unor inundaţii în judeţele Iaşi, Vaslui şi Galaţi, ca urmare a revărsării Prutului, a fost înlăturat, după ce în lacul de acumulare de la Stânca-Costeşti, judeţul Botoşani, s-au făcut deversări controlate.

Hidrologii au instituit, joi, cod roşu de inundaţii pe râul Prut, pe sectorul Oroftiana-Radăuţi şi cod portocaliu pe sectorul Radăuţi-Stânca Costeşti, în judeţul Botoşani, unde până în 28 iunie s-ar putea produce creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi de pericol.

Un număr de 156 de localităţi din 28 de judeţe au fost afectate de ploi şi inundaţii, de miercuri până vineri, iar patru persoane au decedat în judeţele Alba, Cluj şi Suceava, în urma viiturilor, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Direcţiile de sănătate publică din judeţele afectate de inundaţii, în alertă.
 Vizualizări articol: 584 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Direcţiile de sănătate publică din judeţele afectate de inundaţii, în alertă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei