Creşterea taxelor şi impozitelor va avea efect pe termen scurt, dar nu va putea ţine deficitul în ţinta negociată cu FMI, iar disponibilizarea personalului în exces şi ajustarea salariilor va trebui oricum realizată, a declarat, pentru MEDIAFAX, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.
"Creşterea taxelor va fi însoţită automat de deschiderea supapei evaziunii. În ultimii 20 de ani nu am depăşit nivelul de 32% din PIB la venituri, astfel că problema trebuie rezolvată pe partea de cheltuieli. (...) Trebuie făcute toate demersurile pentru a ataca problema de fond, respectiv excesul de personal din sectorul public, salariile nesustenabile, precum şi problema pensiilor", a spus Croitoru.
Întrebat ce atitudine ar fi adoptat dacă era premier, Croitoru a răspuns că ar fi epuizat în primul rând toate demersurile necesare pentru restructurarea aparatului de stat şi limitarea cheltuielilor excesive cu salarii şi pensii.
Pe de altă parte, Croitoru recunoaşte că Executivul este forţat să aleagă "a treia soluţie", respectiv creşterea taxelor, care pe termen foarte scurt ar putea aduce unele venituri suplimentare, dar care în opinia sa vor fi insuficiente pentru a ţine deficitul în 6,8% din PIB.
Oficialul BNR a explicat că principalul obstacol în redimensionarea rapidă a aparatului de stat îl reprezintă legislaţia în vigoare, dar nu exclude posibilitatea ca aceasta să fie modificată într-un termen rezonabil, pentru a permite Guvernului să disponibilizeze suficienţi angajaţi şi, în consecinţă, să reducă cheltuielile până la sfârşitul anului.