Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a afirmat, joi, că dacă CC va declara neconstituţională vreuna dintre legile anticriză, atunci Guvernul va fi nevoit să aplice soluţia propusă de FMI, respectiv mărirea fiscalităţii şi scăderea salariilor bugetarilor cu 20%.
"E clar că este o decizie dificlă. Sunt cam cinci contestaţii. Se judecă probabil mai greu. Este o decizie foarte importantă şi de ea depinde ce se va întâmpla pe viitor în România. Dacă soluţia este declarată neconstituţională, atunci avem soluţia a doua, care este o soluţie, dar mai proastă: majorarea taxelor. Problema deficitului pe care nu îl mai putem în momentul ăsta acoperi, rămâne, indiferent ce va decide Curtea", a declarat Lăzăroiu, citat de Realitatea.net.
El a menţionat că întregul pachet al Guvernului nu poate fi suplinit decât de măsuri alternative de creştere a veniturilor.
"E posibil ca o măsură să fie considerată constituţională, alta nu (reducerea salariilor sau a pensiilor - n.r.). Întregul pachet nu poate fi suplinit decât de măsuri alternative de creştere a veniturilor, respectiv creşterea impozitelor. Amintiţi-vă încă o dată care a fost soluţia pe care ne-a propus-o FMI când a venit la început: creşterea până la 24% a TVA, creşterea cotei unice la 20% şi tăierea salariilor în sectorul bugetar cu 20%. Deci nu erau doar creşteri de taxe. Cu alte cuvinte, aproximativ creşterile de impozite ar suplini până la urmă scăderea pensiilor şi acel 5%. Dacă pachetul ăsta cade şi pe jumătate practic se ajunge la soluţia FMI", a declarat la videochat-ul Realitatea.net consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.
El a mai spus că toate argumentele care au funcţionat acum două luni funcţionează şi în prezent, respectiv că reforma aparatului bugetar trebuie făcută.
"Mărim taxele de mâine şi cresc veniturile la buget, aceste venituri se duc în aceeaşi gaură neagră din sistemul bugetar şi în acelaşi sistem de pensii care este plin de abuzuri. Cu alte cuvinte, noi şi dacă mărim taxele şi impozitele ca soluţie alternativă în cazul în care soluţia de azi va fi declarată neconstituţională, trebuie să ne focalizăm în continuare pe restucturarea aparatului bugetar şi pe reanalizarea modului în care au fost pensionaţi anumiţi oameni din România", a adăugat consilierul prezidenţial.
În opinia acestuia, dacă sunt menţinute şase luni măsurile de reducere de salarii şi pensii, dacă în acelaşi timp economia începe să-şi revină şi dacă se face restructurarea în sectorul bugetar atunci la 31 decembrie 2010 "oamenii care rămân în sistem pot reveni la veniturile actuale".
Totodată, el a apreciat că decizia CC nu va fi una politică.
"Nu cred în precalculele acestea că cinci au fost numiţi de o majoritate, patru de alta. Nu cred că în momentul acesta putem spune cu certitudine că: asta va fi soluţia Curţii. (…) Dacă ar fi atât de simplu, de ce s-ar discuta atât? (...) Nu cred că în momentul ăsta putem spune cu certitudine: asta va fi soluţia Curţii, Curtea va spune că sunt constituţionale aceste măsuri. Dacă lucrurile ar fi atât de simple de ce s-ar discuta atât? Dacă ar fi aşa simplu şi ar fi doar un vot politic al unei majorităţi se termina şedinţa la ora 14-15, decizia era luată. Sigur că dacă sunt chestiuni care afectează doar forma legilor ele pot fi corectate, dar dacă obiecţiunile se referă la fond atunci va fi complicat. Nu cred că Curtea poate să spună, de exemplu, nu este constituţional să reduceţi pensiile cu 15%, e constituţional să le reduceţi cu 7%. Acolo e sau nu e", a apreciat Sebastian Lăzăroiu.
Judecătorii Curţii Constituţionale se vor pronunţa vineri în cazul celor cinci sesizări referitoare la legile austerităţii pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.
Curtea Constituţională (CC) a luat în discuţie, joi, sesizările PSD şi PNL, precum şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind neconstituţionalitatea măsurilor de reducere a salariilor şi a pensiilor decise de Guvern.
PSD a sesizat Curtea Constituţională în cazul Legii privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, care prevede, printre altele, reducerea salariilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută. De asemenea, PSD au contestat la Curtea Constituţională şi legea care prevede recalcularea pensiilor speciale.
PNL a contestat la Curtea Constituţională Legea privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.