Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, miercuri, întrebat dacă pensiile vor scădea şi mai mult în 2011 faţă de tăierea cu 15%, că în prezent nu există riscul reducerii acestora sub nivelul "de după reduceri", nivelul concret urmând să fie stabilit prin legile bugetului şi pensiilor.
"Pensiile în acest moment nu sunt sub riscul de a fi reduse", a spus Vlădescu, întrebat de jurnalişti dacă pensiile ar putea scădea şi mai mult.
Rugat să precizeze dacă se referă la lipsa unui risc de reducere faţă de nivelul actual al pensiilor sau faţă de cel care urmează aplicării reducerii cu 15%, ministrul Finanţelor a declarat că se referă "la nivelul de care discutăm după reduceri".
El a arătat că Guvernul încearcă să limiteze astfel tendinţa constantă de creştere a nivelului de transferuri de la bugetul de stat la fondul de pensii, tranasfer care în prezent este de 2% din PIB, iar în trei ani ar putea ajunge la 7% din PIB.
"Încercăm ca, începând cu anul 2011, nivelul acestor trasnferuri să nu mai aibă o tendinţă crescătoare, ci o tendinţă scăzătoare, aşa încât undeva în 2015, 2016, 2017 să putem să echilibrăm bugetul sistemului de pensii", a spus Vlădescu.
El a reiterat totodată faptul că, anul viitor, nivelul pensiilor nu va fi acelaşi cu cel din anul curent.
"Din punctul de vedere strict al nivelului pensiilor anului viitor, răspunsul în acest moment este foarte simplu: în niciun caz nu vor fi la acelaşi nivel ca anul acesta. Care va fi nivelul pensiilor de anul viitor va fi stabilit, la fel ca şi nivelul salariilor de anul viitor, va fi stabilit prin legea bugetului, în funcţie de legea pensiilor şi legea salarizării unitare valabilă pentru 2011", a afirmat ministrul Finanţelor.
Sebastian Vlădescu a propus, luni, un amendament la proiectul Legii sistemului unic de pensii care prevede că pentru anul 2011 valoarea punctului de pensie se va stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor.
Vlădescu a arătat, într-o scrisoare adresată conducerii Camerei Deputaţilor, că membrii Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor au aprobat, la dezbaterea proiectului Legii pensiilor, ca punctul de pensie să fie de 732,8 lei la data intrării în vigoare a acestei legi, iar deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat în perioada 2011-2013 ar fi, în aceste condiţii, de 12,5 miliarde de lei pentru 2011, şi 12,6 miliarde de lei în 2012 şi 13 miliarde de lei în 2013.