Guvernul va analiza, săptămâna viitoare, într-o întâlnire cu reprezentanţii BNR, un plan de măsuri de redresare economică, între acestea urmând să se regăsească introducerea unui impozit suplimentar pentru bănci sau un nou produs de creditare pentru IMM-uri, a spus, luni, ministrul Laszlo Borbely.
"Am discutat, astăzi (luni - n.r.), în coaliţie despre oportunitatea unui set de măsuri suplimentare pentru redresarea economiei. Am decis ca săptămâna viitoare Guvernul să aibă o întâlnire cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României, în care să discutăm despre măsurile pe care le gândim să le propunem", a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
El a precizat că măsurile pe care Cabinetul le va propune nu au fost stabilite încă, însă câteva dintre acestea "sunt în analiză". Între acestea, ministrul Mediului a enumerat introducerea unui impozit suplimentar pentru bănci, după un model deja vehiculat la nivel european, dar şi înfiinţarea unui nou produs de creditare pentru IMM-uri, un card ce ar urma să fie denumit "Cardul Kogălniceanu".
"Ne gândim la introducerea unui card pentru IMM-uri care să permită acestora să obţină o investiţie de 100-150 de mii de euro. Aceşti bani ar trebui să fie garantaţi de Fondul de Garantare a Statului şi să fie obţinuţi dintr-un fond constituit prin vânzarea participaţiilor statului la firmele în care acesta nu este acţionar majoritar sau la firmele deja controlate de stat, dar până la un nivel la care statul să nu piardă majoritatea", a explicat Borbely.
El nu a precizat în ce condiţii IMM-urile româneşti pot obţine acest avantaj şi nici în cât timp iniţiativa s-ar putea concretiza.
"Putem foarte bine să mergem pe burtă şi să vindem participaţiile statului la acele firme unde statul are câteva procente, dar şi din acţiunile acelor societăţi la care statul are, să zicem, 85% fără a pierde majoritatea. Putem astfel să vindem până la un 50-55% din aceste firme controlate deja de stat", a adăugat Borbely, precizând că şi alte măsuri cu scop similar ar urma să fie discutate şi stabilite de Guvern pentru a fi propuse în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii BNR.
Oficialul guvernamental a mai spus că la întâlnirea programată pentru ziua de luni, 28 iunie, ar urma să participe şi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, dar şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.