Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, vineri, că deficitul de personal din spitale poate fi rezolvat prin încheierea de contracte de prestări servicii între medici şi autorităţile locale, care vor primi spitalele în urma descentralizării, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, într-o conferinţă de presă, la Zalău, că încheierea unor asemenea contracte va aduce beneficii pentru toţi factorii implicaţi, de la pacienţi, la conducerile spitalelor şi medici.
"Există câţiva paşi de reformă în sistemul sanitar, paşi ce dau posibilitatea ca problema deficitului de personal să fie rezolvată. Astfel, există posibilitatea încheierii de contracte de prestări servicii între medici şi autorităţile locale, lucru care îi va stimula pe medici, ei putând presta servicii în mai multe unităţi. Spitalele au de câştigat întrucât astfel pot fi ocupate posturile vacante, iar pacienţii vor avea de câştigat, întrucât vor şti că au cui să se adreseze", a spus Cseke Attila.
Cseke a afirmat că a văzut acest model pus în practică într-un spital privat din Arad, unde medicii au semnate astfel de contracte şi vin o dată la două, trei săptămâni în unitate, oferind consultaţii populaţiei conform listelor de programări.
"Este un model corect, care nu a fost inventat de noi. Sunt foarte multe state care aplică acest model. În Ungaria, spre exemplu, multe secţii din spitale au fost date în gestiune unor firme ce aparţin medicilor şi care îşi asumă răspunderea, prin contract, că vor oferi servicii medicale populaţiei", a adăugat ministrul Sănătăţii.
Cseke a subliniat că acoperirea specializărilor medicale unde numărul de specialişti este deficitar este o problemă cu care se confruntă numeroase spitale la nivel naţional.