Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS), din cadrul Poliţiei Române, a aniversat, joi, 15 ani de la înfiinţare, printr-o ceremonie organizată la Casa de Cultură a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).
Serviciul a fost creat pentru creşterea capacităţii de ripostă a Poliţiei Române împotriva infracţiunilor comise cu violenţă şi, în mod specific, împotriva situaţiilor de criză ce implică luarea de ostatici şi răpirea persoanelor, a spus, în cadrul ceremoniei de joi, şeful SIAS, comandantul Teodor Stanca.
Instituţia a fost fondată în anul 1993, în cadrul unui nucleu incipient de luptă împotriva crimei organizate, însă misiunile dificile şi eficienţa dovedită prin finalizarea cu succes a acestora, a făcut ca, în 1995, SIAS să devină o unitate independentă şi complet operaţională.
"SIAS a dat dovadă de flexibilitate şi adaptare permanentă la nevoile operative ale instituţiei. Proba de maturitate profesională a luptătorilor SIAS a fost trecută cu succes în aprilie 2007, când i s-a consacrat vocaţia europeană, prin includerea ei în grupul de elită al unităţilor speciale de intervenţie ale poliţiilor statelor membre ale Uniunii Europene - Grupul ATLAS. De atunci, SIAS-ul se află într-un profund proces de reorganizare şi compatibilizare cu structurile similare din Uniunea Europeană, dispunând în prezent de suport logistic interoperabil cu al unităţilor similare din grupul Atlas", a declarat adjunctul şefului Poliţiei Române, Lucian Muntean, prezent la ceremonie.
Muntean a mai spus că este la curent cu neajunsurile materiale ale luptătorilor SIAS (cote reduse de motorină, ore suplimentare neplătite, etc.) şi că MAI se străduieşte pentru a le elimina.
În cadrul ceremoniei au fost menţionaţi şi doi angajaţi ai serviciului, căzuţi la datorie, anume Cătălin Teodor Georgescu şi Poenariu Nicuşor, fiind invitaţi pe scenă şi foştii comandanţi ai SIAS, care au primit plachete din partea Poliţiei Române.
De-a lungul timpului, SIAS s-a consacrat drept unitatea de elită a Poliţiei Române, dispunând de trăgători de elită, precum şi alpinişti şi scafandri de luptă echipaţi pentru desfăşurarea acţiunilor de intervenţie şi acţiuni speciale.
Luptătorii SIAS intervin pentru capturarea sau neutralizarea infractorilor foarte periculoşi sau înarmaţi cu arme de foc, eliberarea ostaticilor, a persoanelor răpite sau sechestrate. Misiunile în care intervin trupele SIAS sunt misiuni speciale, cu grad foarte ridicat de periculozitate.
Printre misiunile notabile ale SIAS se numără cele care i-au vizat pe Zaher Iskandarani, Vasile Gorun, Francisc Banksa, Serghei Gribenco, Nuţu şi Sile Cămătaru, fraţii Gemeni, clanurile Duduianu, Chira, Carani şi Corduneni.