Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, la Mamaia, că cea mai înţeleaptă decizie pe care o pot lua magistraţii este să-şi continue activitatea, şi nu să ia hotărârea întreruperii şedinţelor de judecată, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Întreruprea activităţii de judecată este contrară legii şi eu cred că cea mai înţeleaptă atitudine pe care magistraţii o pot adopta în această perioadă este să continue activitatea de judecată în ciuda dificultăţilor pasagere care încearcă întreaga ţară, şi nu numai sistemul judiciar. Este cea mai înţeleaptă atitudine, este potrivită cu statutul lor şi în acord cu spiritul şi litera legii. Am încredere că marea masă a magistraţilor vor rezista tentaţiei impuse poate de unele nemulţumiri pasagere", a declarat Cătălin Predoiu, joi, la Mamaia, la deschiderea Congresului Avocaţilor.
El a mai spus că regretă faptul că veniturile magistraţilor vor fi reduse cu 25 la sută, dar a ţinut să reamintească faptul că salariile în acest domeniu au crescut cu 40 la sută în ultimii doi ani.
"Dacă legea va primi girul Curţii Constituţionale, magistraţii şi personalul auxiliar îşi vor vedea salariile reduse cu 25 la sută. Este datoria mea să exprim regretul sincer faţă de o astfel de situaţie care ne îngreunează misiunea. Lucrurile trebuie însă privite din perspectiva majorărilor de 65 la sută de anul trecut, deci creşterea salarială pe parcursul ultimilor doi ani a fost de 40 la sută în contextul contracţiei economice şi bugetare cunoscute", a mai declarat ministrul Justiţiei.
În prima săptămână a lunii iunie, magistraţii mai multor instanţe din ţară au protestat prin suspendarea termporară a şedinţelor de judecată, nemulţumiţi de reducerea cu 25 la sută a salariilor şi de reeşalonarea sumelor câştigate prin hotărâri judecătoreşti.
În luna septembrie a anului trecut, magistraţii au protestat după ce membrii Guvernului au convenit să confere puterii judecătoreşti "o poziţionare corespunzătoare" în grila de salarizare unitară, comparabilă cu celelalte puteri ale statului, respectiv cea executivă şi legislativă.